2016-2017 su ürünleri av sezonu açılışı dün akşam İskele Meydanında düzenlenen törenle açıldı.

Törene; Sinop Valisi Kemal Cirit, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Belediye Başkanı Baki Ergül, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Ramazan Çelebi, Vali Yardımcısı Ekrem Yalan, Sinop İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Asak, Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, su ürünleri kooperatiflerinin başkan ve yönetimleri ile balıkçılar katıldı. 

SİNOP'TA 20 BİN KİŞİ SEKTÖRDEN ETKİLENİYOR
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ardından açılış konuşmasını yapan Sinop İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Asak, Sinop'un 175 kilometrelik sahil şeridi ile, mesafe açısından Karadeniz'in yüzde 10 una sahip olduğunu söyledi. Sinop'un, ülkenin balık miktarının yüzde 2'sini, Karadeniz'in ise yüzde 7'sini oluşturduğunu kaydeden Asak, Sinop'ta yaklaşık 20 bin kişinin sektörden direkt olarak etkilendiğini dile getirdi. 

SİNOP BALIKLAR İÇİN ÖNEMLİ BİR BÖLGE
Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak da yaptığı konuşmada, yeni av sezonunun hayırlı olmasını diledi. Balıkçılar olarak isteklerinin gelişmiş ülkelerde yapıldığı gibi Türkiye'de de sürdürülebilir bir balıkçılık sisteminin uygulanması olduğunu söyledi. Sinop bölgesinin deniz canlılarının ve özellikle dip balıklarının üremesi, beslenmesi ve barınmaları açısından Karadeniz'de nadir bulunan özelliklere sahip olduğunu dile getiren Ali Bayrak, Sinop'un bir bölümünün bakanlıkça koruma alanı olarak ilan edildiğini hatırlattı. 

DEDEMİZİN MİRASI DEĞİL, TORUNLARIMIZIN EMANETİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Ramazan Çelebi'de yaptığı konuşmada, doğal kaynakların hiç bir zaman sonsuz olmadığını söyledi. Çelebi; "Deniz belki bitmez ama, denizin içerisindeki balıklar bir gün biter. Bu kaynaklar dedelerimizden miras değil, çocuklarımızın, torunlarımızın bize emaneti bilerek, balıkçılığın sürdürülebilir olması için bazı mevzuatlar hazırlıyoruz" diye konuştu. 

Ardından CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Valisi Kemal Cirit birer selamlama konuşması yaptı. 

Günün anısına yapılan pastanın kesimi ve halk oyunları gösterisi sonrası, sezonun hayırlı ve bereketli geçmesi için dua ve tekbirlerle kurban kesimi yapıldı. Abdullah Güney tarafından yapılan dua ardından sezon temsili olarak kurdele kesimi ile açıldı. Tören bitiminde tüm balıkçı tekneleri sirenlerini çalarak toplu olarak denize açıldı. Karadeniz'e açılan balıkçı teknelerine protokol üyeleri de bir balıkçı teknesine binerek eşlik etti.    

 
Editör: Vitrin Haber