Sinop'ta yaşanan sel felaketi ile ilgili TBMM Genel Kurulu'nda konuşan CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, Durağan ve Dikmen ilçesinde kullanılabilir yol, yer altı ve içme suyu şebekelerinin tamamen kullanılamaz hale geldiğini söyledi.  Altay; "Bölgenin afet kapsamına alınması noktasında hükümetten katkı bekliyoruz" dedi. 

Konuşmasında felaketin büyüklüğüne dikkat çeken Engin Altay, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. 

Benim şimdi, sayın milletvekillerim, sizinle paylaşmak istediğim mühim bir derdim var. Dün gece geç saatlerde Sinop ilimizin Dikmen ve Durağan ilçelerinde çok büyük bir sel felaketi gerçekleşti. Biraz önce il valimizle konuştum. Sayın Vali… Çok büyük bir felaket, can kaybı bakımından çok büyük bir felaket, bir ilçenin âdeta yok olması, bir mucizevi şekilde… Biraz sonra gerekçesini de anlatacağım, Ulaştırma Bakanına da teşekkür edeceğim ama orada oturan bakanlardan da destek isteyeceğiz. 
Sayın milletvekilleri, dün geceki sel afetinde iki ilçemizde de çok şükür bir can kaybı yok ama her iki ilçenin de bütün altyapısı çökmüş vaziyette. Yüzlerce büyük ve küçükbaş hayvan telef oldu. Sinop ilinin Durağan ve Dikmen ilçesinde kullanılabilir yol, yer altı şebekeleri, içme suyu kalmadı. 
Şimdi, 2 Sayın Bakanımız da burada. 

Sayın Bakanlarım, Sayın Milletvekilimiz Mehmet Ersoy da sizinle muhakkak irtibata geçecektir ancak biz Sayın Milletvekilimle de görüştük, yarın bölgeye gideceğiz. Hükûmetinizden rica ediyorum. Efendim, can kaybı yok, onun için de afete gerek yok… Ne olur, demeyin. Esasen, bir Sayın Bakanın, bir Hükûmet yetkilisinin mutlaka bölgeye gitmesi lazım. Dün akşam, Binali Yıldırım olmasaydı, Dikmen ilçesi şimdi tarihten silinmişti. 
Sayın milletvekilleri, Dikmen ilçesinin kenarından dolguyla bir yol yapıldı. Dolguyla çayın kenarından büyük bir yol yapıldı ve Dikmen Çayı, 'Kanlıçay' dediğimiz, sonra adı "Güzelceçay" olan, Kanlıçay taşınca bu yol, bu dolgu yol ilçeyi kurtardı ama yol tümüyle gitti yani devletin harcadığı trilyonlarca para çaya gitti, denize gitti ama feda olsun, bir tek Dikmenli hemşehrimin burnu kanamadı. 

Şimdi, Kara Yollarının yolu yapacağı muhakkak. Sosyal yardımlaşmadan sorumlu bakanım orada. Sayın bakanım, yarın ben gideceğim, sayın Ersoy da gidecek, ne olur, siz de gelin, manzarayı yerinde görün. Vatandaşlarımızın yaralarını bir an önce kapatalım. Bölgenin afet kapsamına alınmasına yönelik vilayetin mutlaka bir talebi olacaktır. Bu konuda hükûmetten katkı bekliyoruz, yardım bekliyoruz. 

Bu vesileyle, Parlamento adına, sizler adına da bölge halkına "Geçmiş olsun." diyorum. Yaralılarımız var, onlara acil şifalar diliyorum. En büyük tesellimiz can kaybı olmamasıdır ama tekrar altını çiziyorum: Sayın Hükûmet, Durağan ve Dikmen ilçelerimizdeki manzara çok kötü bir durumda, hiç altyapısız bir yerleşke hâline döndü iki ilçemiz de. Bu konuda da Hükûmetten, Parlamentodan destek bekliyoruz. Bu vesileyle, bu kanuna yapacak bir şey yok. Bu, teknik olarak geçmek zorunda ama Hükûmeti bir kere daha uyarıyorum: İşinizi doğru yapın, yapamıyorsanız bırakın"

Editör: Vitrin Haber