CHP Grup Başkanvekili ve Sinop Milletvekili Engin altay, Sinop Nükleer Santrali projesinin Japon hükümeti ile 3 Mayıs 2013 tarihinde hükümetler arası imzalanan Nükleer Santral projeniz çeşitli yasal eksikliklere ve kamuoyu bilgilendirilmemesine rağmen çeşitli uygulamalarla süreç başlatıldığını ifade etti.

Konuyla ilgili olarak altay, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sundu.
Engin altay'ın yazılı soru önergesi şöyle;

"Sinop ilimize kurulması planlanan ve Japon hükümeti ile 3 Mayıs 2013 tarihinde hükümetler arası imzalanan Nükleer Santral projeniz çeşitli yasal eksikliklere ve kamuoyu bilgilendirilmemesine rağmen çeşitli uygulamalarla süreç başlatılmıştır.

Uluslararası bir anlaşma olan nükleer santral projesinin hükümetler arası anlaşmalar sonucu ilgili ülke parlamentolarından da onaylanması yasal bir işlemdir. Buna istinaden Japon meclisinin alt kanadı 4 Nisan 2014 tarihinde onaylamıştır. Ancak TBMM'ne bu konuyla ilgili olarak henüz intikal eden bir uluslararası anlaşma/sözleşme bulunmamaktadır.

Bu yasal süreçlerin tamamlanmaması yanında Sinop Nükleer Santrali projesi için çalışmaların başlanması ve kısa sürede Abalı köyü sınırları içerisinde 130 hektarlık alan ormansızlaştırılarak 225 bin ağacın kesilmesi kabul edilebilir bir durum değildir.

Santral alanı olarak belirlenen İnceburun, birçok medeniyetin hüküm sürdüğü Sinop'un tarihi, kültürel, arkeolojik ve doğal değerlerin bir arada görüldüğü ender bir yaşam alanıdır. Yarımada içerisinde 1. Derece doğal SİT olan Hamsilos Tabiat Parkını, 2. Derece Doğal SİT alanı olan Akliman mevkii ile 1. ve 3. Derece doğal SİT alanı statüsündeki Sarıkum Gölü bulunmaktadır. Sarıkum Gölü aynı zamanda sulak alan, önemli bitki ve kuş alanı ile koruma altındadır. Bozburun yaban hayatı geliştirme ve özel avlağı bu saha içerisindedir. Bu denli koruma altındaki bir alan için verilmiş bir ÇED izni bulunmamakta iken ağaçların kesilmesi düşündürücüdür.

1.3 Mayıs 2013 tarihinde Japonya Başbakanı ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı arasında imzalanan hükümetler arası bir anlaşma dışında bir hukuki belge olmadan Sinop'ta yapılan faaliyetlerin yasal dayanakları nelerdir?

2.Bu uluslararası sözleşmenin koşulları nelerdir? Taraflar hangi yükümlülükleri üstlenmiştir?

3.TBMM'den onaylanmayan ve belki de onaylanmayacak bir anlaşma için bir ilin yukarıda açıklanan değerlerinin yok edilmesi nasıl açıklanabilir?

4.Sinop Nükleer santral projesi için yapılan teknik çalışmalar nelerdir? Santral alanı için verilmiş bir ÇED raporu yokken ormanların yok edilmesinin gerekçesi nedir?

5.Ülkemizin geleceği ve Sinop halkının yarınlarını çok açık bir şekilde etkileyecek bu proje için halk oylaması yapmayı düşünüyor musunuz?

6.60 km2 bir alanda olan İnceburun yarımadasının tamamının nükleer santral sahası ilan edilip Abalı köyü, Kurtkuyusu, Soğucak ve Saraycık mahallelerini tamamen kaldırılacağı iddiaları doğru mudur? Tarih, çevre, arkeoloji ve kültürel değerlerin yok edilmesi Bakanlığınızın kuruluş kanununun gerekçelerine aykırı değil midir?"
Editör: Vitrin Haber