Geçtiğimiz günlerde yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle Organize Sanayi Bölgesinde işyerleri zarar gören fabrika sahipleri Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya ile görüştü. Vali Çetinkaya’dan istedikleri desteği alamadıklarını söyleyen fabrika sahipleri mağduriyetlerinin giderilmesini istediler. 

Geçtiğimiz günlerde yaşanan son 30 yılın en şiddetli kar yağışı nedeni ile Organize sanayi bölgesinde bulunan çok sayıda fabrikanın çatıları çökerek büyük maddi hasarlara neden olmuştu. Organize sanayi bölgesinde yoğun kar yağışı nedeni ile çatışı çöken firma sahipleri dün Sinop Valisi Yasemin Özata Çetinkaya’dan randevu alarak konu hakkında devletin kendilerine yardımcı olması için Valilik Makamında bir görüşme gerçekleştirdiler.
Yapılan görüşmenin ardından bir açıklama yapan firma sahipleri görüşmenin istedikleri gibi geçmediğini belirttiler. Vali Çetinkaya’dan, devlet tarafından kendilerine yardım yapılamayacağı cevabını aldıklarını ifade eden işletme sahipleri, afet yaşandığı dönem verilen sözlerin unutulduğunu söylediler. 

DEVLET ARKAMIZDA ZANNETMİŞTİK
Afetin mağdurlarından İlay Turizm Defne Yaprağı işleme ve Paketleme Tesisi sahibi Necati Öztaş, yaşanan afetin ardından devlet yetkililerinin bölgede inceleme yaptıklarını ve bu inceleme neticesinde mağduriyet yaşayan işletmelere gerekli desteğin yapılacağı sözünü aldıklarını söyledi. 

Ancak o günden sonra ne valilik yoluyla nede Ticaret ve Sanayi Odası kanalıyla kendilerine herhangi bir destek verilmediğini iddia eden Necati Öztaş, bölgedeki esnafın kepenk kapatma noktasına geldiğini söyledi. Öztaş; “31 Aralık ile 3 Ocak tarihleri arasında Sinop’ta en son 30 yıl önce yağan yoğun kar yağışı ile karşı karşıya kalmış ve bir afet yaşamıştır. Bu yoğun kar yağışı nedeni ile Organize Sanayi Bölgesinde istihdam sağlayan yatırımcı firmalar olarak bizlerde bu afette mağdur olduk. Tesisimizin büyük bir kısmı yoğun kar yağışına dayanamayarak yıkıldı. Sayın Valimizde bu konu ile ilgili olarak organize sanayi bölgesine gelerek işyerlerinde incelemede bulunarak bilgiler almıştı. Devletin desteğinin arkamızda olduğunu, devletin güçlü olduğunu söylemişlerdi. Bugüne kadar Ticaret Ve Sanayi Odasından herhangi bir destek yada yardım gelmedi. Organize Sanayiden sadece su aidatları 3 ay ile 6 aylık bir süre ertelendi başka herhangi bir şey yapılmadı. Şuanda yaralarımız gerçekten daha da kötü halde ve işletmemiz tamamen kapandı. İşyerinde kiracı olanlar kira kontratlarını tamamen kapattılar. Bu nedenle şuanda birçok insan işsiz. Bizim kredi taleplerimiz oldu. Tabi karşı taraf biz devletiz bankalar isterse kredi verir. Yatırım teşvik belgelerimiz ile ilgili süre üretimi söz konusu istenildi. Bugüne kadar Sinop’ta yatırımcı olarak pek fazla bir şey görmedik. Bizde bu konuyu kamuoyu ile paylaşmak istedik. Gerektiğinde Bakanlığın yada Sinop’un kalkınması için neler yapılabilir? Herkesin elini taşın altına koyarak bir şeyler yapması gerektiğine inanıyoruz.  Fakat yalnız kaldık. Bu yalnızlığımızı ifade etmek için bugün buraya geldik. Az öncede Sayın Valimiz ile görüştük. Herhangi bir yardımın yapılmayacağını öğrendik. Doğuda birçok yer gerek terör diye gerek başka bir şey diye birçok yardım ile bunlara kavuşabiliyor. Sinop’ta 5’inci derecede kalkınma öncelikli bir yöre, organize sanayi ise en üst derece yani 6’ıncı derece ama bu konu ile ilgili herhangi bir şey olmadı. Sayın Valimizin bize söylemiş olduğu şey işyerlerinizi sigorta yaptırmış olsaydınız bunları karşılardınız. Dolayısı ile biz size herhangi bir şey yapamayacağız dediler” dedi. 


SADECE SEÇİM ZAMANI HATIRLANIYORUZ
Sinop’un siyasetçilerinin de bu konu hakkında duyarsız kaldıklarını belirten İlay Turizm Defne Yaprağı işleme ve Paketleme Tesisi sahibi Necati Öztaş, siyasilerin kendilerini yalnızca seçim zamanlarında hatırladıklarını ifade etti. Öztaş; “Bu aslında siyasi bir olay. Sinop siyasetçilerinin, milletvekillerinin bizlere karşı hiçbir duyarlılığının olmadığını gösteriyor. Eğer onlar isteselerdi bizim yanımızda olabilirlerdi. Fakat bunların hiçbirini göremedik. Maalesef sadece seçim zamanlarında hatırlanıyoruz. Başka zamanlarda hatırlanmıyoruz” diye konuştu. 


DEVLET KAPIYI YÜZÜMÜZE KAPATTI
Gerçekleştirilen görüşmenin kendileri için hüsranla sonuçlandığını söyleyen Organize Sanayi Bölgesi işletmelerinden Atek firması sahibi Kenan Bayramoğlu; tabiri yerinde ise devletin kapıyı yüzlerine kapattığını söyledi. Bayramoğlu; “Vali hanım açıklamasında bu 30 senenin karıdır. Müdürlerimden aldığım bilgiye göre bu bir afettir, gerekli yardımları yapacağız demişti. Afetten dolayı bir para gelmiş. Bir afet var ki bu para geldi. Afet yoksa bu para neden geldi. Bizleri bu işin içinden neden ayırıyorsunuz. Bana göre şuanda Sinop’ta bürokraside bir sıkıntı var, bu konu ile ilgilenenler yok. Acaba bu olay başka bir yerde Samsun’da yada başka bir yerde olsa bu olayın üzerine düşerler miydi? İşyerinde daha önce 40 kişi çalıştırıyordum fakat çatının çökmesinden sonra 10 kişiye kadar düşürmek zorunda kaldım çalışan sayısını. 

GELEN PARA NEREYE GİTTİ?
Sıkıntılarımız var bürokrasi ve siyasiler olarak daha fazla ilgilenilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz açıkçası sorduğumuz soruların cevaplarını Sayın Vali Hanımdan alamadık. Yapacak bir şeyimiz yok olay bizim üzerimize kaldı. Bizim demek istediğimiz bu afetten dolayı madem para geldi bize kullanılmadıysa para nereye gitti, bizim yaşadığımız afet değildi demek ki. Afet değil ise bu para neden geldi. Afet ise bizde bundan yararlanmak istiyoruz. Doğal afette sigorta geçerli değildir” dedi. 

Editör: Vitrin Haber