Sinop Mübadele Derneği tarafından, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında imzalanan mübadele sözleşmesinin 93 yılı dolayısıyla bir program düzenlendi. Program kapsamında bir araya gelen Sinoplu mübadiller hep birlikte denize karanfil bıraktı.  

Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında, Türkiye’de yerleşik Rum-Ortodokslar ile Yunanistan’da yerleşik Türk-Müslümanların zorunlu göçünü öngören Mübadele Sözleşmesinin imzalanmasının 93. Yılı dolayısıyla düzenlenen programda bir araya gelen Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Kültür Araştırmaları ve Dayanışma Derneği üyeler ilk olarak Mübadelenin 93. Yıl dönümü anısına Sinop Yelken Kulübünde düzenlenen kahvaltıya katıldı. 

Sinop Yelken kulübünde düzenlenen 93. Yıldönümü etkinliğine Sinop Vali Yardımcısı Hüseyin Sayın, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Samsun Mübadele Derneği Kurucu Başkanı Mübadele Yazarı Akın Üner ile çevre il, ilçe ve köylerden çok sayıda Mübadil ve Sinop halkı iştirak etti.

Burada bir konuşma yapan Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Derneği Başkanı Kenan Aral, mübadeleye tabi tutulanların yüzlerce yıldır ekip biçtikleri topraklarını, ekmek parası kazandıkları iş yerlerini, evlerini, ibadet ettikleri kutsal mekanlarını, sevdiklerinin mezarlarını geride bırakarak göçtüklerini söyledi. 

Düzenlenen yemeğin ardından mübadiller toplu halde Aşıklar Caddesi üzerinden yürüyerek Sinop İskele Meydanı Atatürk Anıtı önünde düzenlenecek programa katıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan törende Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Derneği Başkanı Kenan Aral meydanda bulunan Atatürk Anıtına karanfil buketleri bıraktı. Ardından tüm katılımcılar ile birlikte küçük iskele önüne geçen Dernek Başkanı Kenan Aral mübadelenin 93.yıl anısına denize çelenk bıraktı. Daha sonra katılımcılar tarafından karanfiller topluca denize atıldı. 

Törende Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Kültür Araştırmaları ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Aral Lozan Mübadele Vakfı tarafından hazırlanan Mübadil Kuruluşlarının ortak Çağrı metnini okudu. 

Editör: Vitrin Haber