Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç, "Akkuyu ve Sinop nükleer santral projelerinde Türk firmalarının en az 16 milyar dolarlık bir iş kabiliyetine sahip olacağını düşünüyoruz" dedi.

Yamaç, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Nükleer Mühendisler Derneği ve Ticari Eşleştirme Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği 2. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi'nde, Türkiye'nin nükleer projelerini değerlendirdi.

Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi anlaşmasının, 2010 yılında Rusya ile ikincisinin de 2013 yılında Japonya ile imzalandığını anımsatan Yamaç, "Biz nükleer santral projelerini sadece elektrik üretim tesisi olarak görmüyoruz. Aynı zamanda sanayimizin, insan kaynaklarının ve Ar-Ge kabiliyetimizin de arttırılması projesi olarak görüyoruz" diye konuştu.
Yamaç, Türk firmalarının nükleer alanında kabiliyetlerinin arttırılması gerektiğine dikkati çekerek, "Akkuyu ve Sinop nükleer santral projelerinde Türk firmalarının en az 16 milyar dolarlık bir iş kabiliyetine sahip olacağını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Türk firmalarla yabancı firmaların işbirliklerinin sağlanmasının önemine değinen Yamaç, "Bugün düzenlenen zirve Türk firmalarla yabancı firmaların işbirliği ortamını hazırlayan önemli bir platform olmuştur" dedi.

Yamaç, zirvede diğer önemli bir noktanın üniversiteler arası işbirliği olduğuna dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti: "Burada Türk üniversiteler ve yabancı üniversiteler arasında işbirliği araştırılıyor. Master, doktora ve öğrenci değişim programları kadar Ar-Ge merkezlerinin işbirliği imkanları da değerlendiriliyor. İnsan kaynakları kabiliyetinin arttırılmasına yönelik görüşmeler yapılıyor. Bu zirve bunlara uygun bir ortam sağlıyor."
Anadolu Ajansına, zirveye katkılarından dolayı Nükleer Mühendisler Derneği ve Ticari Eşleştirme Derneği Başkanı Koray Tuncer tarafından teşekkür plaketi verildi. 

Bu arada, toplantının gerçekleştirildiği otel önünde toplanan nükleer karşıtı bir grup zirveyi protesto etti.

Editör: Vitrin Haber