Sinop'ta kıyı balıkçıları, suların ısınmasıyla kıyılara gelerek ağlarına zarar veren yunuslardan şikayetçi.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, yaptığı açıklamada, dünyada nesli tükenen bazı yunus türlerinin Karadeniz'de önemli bir nüfusa sahip olduğunu belirterek, balık stoklarının yıpranmasının, bu yunusların belli dönemlerde kıyılara gelmesine ve davranış değiştirerek kıyı balıkçılarının ağlarına dadanmasına neden olduğunu söyledi.

Dünyada ve Türkiye'de pek çok sivil toplum kuruluşunun yunusları korumaya yönelik çalışmalar yapmasına rağmen neredeyse yok olmuş kıyı balıkçılarının korunmasına yönelik çalışmaların yetersiz kaldığını ifade eden Erdem, "Biz üniversite olarak sorunun farkındayız. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği, Geleneksel Balıkçılığı Yaşatma Derneği, bölge balıkçı kooperatif ve birlikleri ve yöre balıkçılarıyla balıkçıyı yunuslardan koruyacak uygun cihaz tespiti için çalışmayı tamamladık. İki ay süren çalışma sonunda iki farklı yunus caydırıcı cihaz modelini denedik ve gayet başarılı sonuçlar aldık ve elde ettiğimiz sonuçları bir rapor halinde Sürkoop'a sunduk" dedi.

Balıkçı Osman Sağlam ise her yıl yunuslar yüzünden hiç balık avlayamadan tüm ağlarını kaybettiklerini belirterek, test için getirilen cihazlar sayesinde 2 aydır nefes alabildiklerini söyledi.

AA