Yeni sezon öncesi palamuttan olumlu sinyaller alan balıkçılar av yasağının sona ermesi ile birlikte ağlarını denizlere serdi.  Karadeniz’de 15 Ağustos itibariyle başlayan çapariyle palamut avcılığında yaşanan bereket şimdiden balıkçının yüzünü güldürdü. 

BALIKÇILAR DENİZE AÇILDI 
Trol ve gırgır ağlarıyla avlanan balıkçılar için Nisan ayının ortalarında başlayan balık av yasağı, dün akşam sona erdi. Büyük balıkçı tekneleri dün gece saat 24.00 itibariyle Karadeniz'e açılarak 'Vira Bismillah' dedi. Yeni sezon ile alakalı Vitrinhaber'e konuşan Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, yaklaşık 15 gündür gerçekleştirilen çapari avcılığının sezona dair balıkçıya büyük umut verdiğini söyledi. 1 Eylül öncesinde tezgahların renklendiğini dile getiren Ali Bayrak; "Şu anda palamut için baya iyi bir görüntü var. Sanıyoruz bizi yanıltmayacak. Çünkü çapariler baya palamut avlıyor. Sezon için umutluyuz. Bu yıl görüntüler inşallah bizi aldatmaz. İyi bir av sezonu yaşayacağız diye umuyorum. Çünkü her tarafta bir bolluk var. Karadeniz'in her noktasında palamut var. Bunun bilgisini alıyoruz. Belki şu an palamut küçük ama, 15-20 güne kadar baya bir boy artışı olacak. Şu anda bile ölçüm değerlerini buldu. Biliyorsunuz boy yasağı var. 25 santimetrenin altı tutulmaz. Şu an o boyu aştı. Her geçen gün de büyüyor" dedi.

BOL BOL BALIK YİYEBİLECEĞİZ
Vatandaşın bu yıl bol bir şekilde palamut yiyebileceğinin şimdiden müjdesini veren Başkan Bayrak sözlerini şöyle sürdürdü; "Bu yıl vatandaşımız bol palamut yiyecek. Şu an da yemeye başladılar zaten. Çaparilerden gelen balıklar vatandaşın sofrasını süslemeye başladı bile. Şu an palamudun fiyatı da günden güne düşüyor. Boyuna göre fiyatları değişiyor. 1,5 TL, 2 TL, 3-4 TL gibi fiyatları görmek mümkün. Yani şu an piyasada yaklaşık 5 boy balık var" 

HAMSİ BÖLGEMİZİ ERKEN TERK EDİYOR
Hamsinin ise avlanma süresinin, balıkçı baskısı nedeniyle oldukça kısaldığını kaydeden Ali Bayrak; "Tabi hamsiden de umutluyuz. Ancak hamsinin eski bolluğu da yok. Bunu kabul etmek lazım. Çünkü hamsi bölgemizi çabuk terk ediyor. Çok sayıda tekne peşinde. Doğuya gidiyor, doğudan doğru Gürcistan ve Abhazya tarafına geçiyor. Onun için seri bir avlanma dönemi yaşıyoruz. Biliyorsunuz eskiden 4 ile 4,5 ay hamsi avcılığı yapıyorduk, şimdi ise Karadeniz'de hamsiyi çabuk kaybediyoruz. Mesela benim bölgemde hamsinin en az 3 ay avcılığı yapılıyordu, şimdi ise 3 günde 1 haftada hiç bir şey kalmıyor, doğuya doğru göçünü tamamlıyor. Biliyorsunuz sınırlarımızı aştıktan sonra çok az teknemiz Gürcistan ve Abhazya’da avcılık yapabiliyor" diye konuştu. 

 
Editör: Vitrin Haber