Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, yoğun kar yağışı sebebiyle kapanan köy ve mahallelere elektrik verilememesini eleştirerek, “YEDAŞ kar yağdığında gerekli tedbirleri almalı” dedi. 

Vali Yavuz Selim Köşger bir programda yaptığı açıklamada, “YEDAŞ’ın üst mercilerine de ilettim. Sinop’ta yollar kapandığı zaman elektrikler of duruma geçiyor. Yolların açılması çok süre isteyen bir şey. Dolayısıyla acil önlemleri alacak tedbirleri oluşturması lazım. Nasıl biz paletli ambulans gerektiğinde, diğer aletlerle, ekipmanlar ile, kar motorları ile hastayı alacak tedbiri almışsak, YEDAŞ’ın da gerektiğinde olaylara müdahale etmek üzere kar araçları dahil, kar motorları dahil, gerektiğinde helikopter de dahil her tedbiri alması lazım. Nasıl Sağlık Bakanlığı gerektiğinde helikopter ambulans ile hastayı alıyor. Bu bir ihtiyaçtır yapılması lazım” diye konuştu. 

“Fatura ödenmediğinde nasıl kesiyor ise gerekli tedbirleri de alması lazım”
Sinop Valisi Yavuz Selim Köger konuşmasının sonunda elektrik dağıtım şirketinin neler yapması gerektiğinin altını çizdi. Köşger, “Bu bir ihtiyaçtır. Bunun faturalandırıldığı an ücretinin yatırılması geciktiğinde nasıl hemen ertesi gün kesiyorsan tüm Türkiye’de de özel sektörün bu konuda tedbir alıp ertesi gün hizmeti sunuyor hale gelmesi lazım. Yani bu ertelenemez ve vazgeçilemez bir ihtiyaçtır. Ben sadece bu hizmetten yararlanan birisi olarak fikrimi söylüyorum. Yani özellikle köylerimizde elektrik verme noktasında çok ciddi sıkıntılar yaşandı. Bunun çözümü çokta zor değil. Kar araçları ile, kar motorları ile ilgili yerlere ulaşıp gerekli tedbirleri alabilirler. İş güvenliği ve insan sağlığını da bir tarafa bırakmadan bu tedbirleri alması lazım. YEDAŞ elektrik hizmetini verebilmesi için yolların açılmasını beklememesi lazım” şeklinde konuştu.

YEDAŞ’tan açıklama
Vali Köşger’in eleştirisi üzerine açıklamada bulunan Çalık YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, YEDAŞ’ın görevinin yol açmak olmadığını, elektrik dağıtmak olduğunu söyledi. Türkoğlu, “Sinop Valimiz ile bu konuyu 1 hafta önce görüştük. Kendisi 300 köy yolunun kapalı olduğunu ve büyük bir sıkıntı olduğunu ifade etti. Bunun bir doğal afet olduğunu, son 60 yılın en büyük felaketi olduğunu söyledi. Böyle bir açıklama yapmasını anlayabilmiş değilim” dedi. 

Vali Köşger’in “YEDAŞ’ın da gerektiğinde olaylara müdahale etmek üzere kar araçları dahil, kar motorları dahil, gerektiğinde helikopter de dahil her tedbiri alması lazım” cümlesini değerlendiren Türkoğlu, şunları söyledi: “YEDAŞ’ın görevi elektrik dağıtmak. Yol açmak, helikopterle gitmek değil. Halbuki AFAD denen bir kurum var. Bu kurumda var mı ki bu araçlar, Valimiz YEDAŞ’tan bekliyor. Felakete göre bir kurgu yapamazsınız. Bunun maliyetini hiçbir bir şey kaldıramaz. Bugün Amerika’da doğal afet oluyor, günlerce insanlar enerjisiz kalabiliyor. Bir krize göre, doğal afete göre siz kendinizi konumlandırırsanız ülkenizin ekonomisi ve bütçesi ona yetmez. O yüzden bu cümleyi hiç anlamış değilim. Hele ki helikopterle gittiniz. Helikopterle elektrik direklerini mi götüreceksiniz? Diyelim ki paletle oraya gittik, direkler yıkılmış, iletkenler yerle bir. Ortada bir felaket var, doğal afet var. Hep birlikte bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Dün gece Vezirköprü’nün en ücra köşesine AFAD’dan önce biz gittik ve enerji verdik.”

İHA
Editör: Vitrin Haber