Açılışı Başbakan Binali Yıldırım tarafından gerçekleştirilen Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’nin açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferans ile katıldı. 

BU TÜNEL, 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİMİZİN ADINI YAŞATACAK 
Törende bir konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım açılışı yapılan tünelin 15 Temmuz şehitlerinin adını yaşatacağını söyledi. Yıldırım; “Bu tünel 15 Temmuz’a en büyük şahittir. Hayali gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye'yi geleceğin dünyasında zirveye taşıyacak eserler medeniyet projeleri olacak. Geçtiğimiz hafta 20 Aralık'ta dünyanın en derin deniz altından geçen tünelini İstanbul'da Avrasya Tüneli'ni hizmete açtık. Cuma günü enerji sektörüne katkı sağlayacak Tire ve İzmir'de tarım sektörüne yarayacak projelerin açılışını yaptık. Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayacak hayati bir yerdeyiz. Havaalanından indik tünelin Kastamonu girişi ile buradaki çıkışı 3 dakika ama 110 kilometre ile. 70 km. ile gitmek lazım. Siz kurallara uyun” dedi. 

GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞIYORUZ
AK Parti olarak Türkiye için gece gündüz demeden çalıştıklarını belirten Başbakan Binali Yıldırım, bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da var güçleri ile çalışmaya devam edeceklerini ifade etti. Yıldırım; “Geçtiğimiz 14 yılda Türkiye nereden nereye geldi. Türkiye'yi 3'e katladık. 80 yılda yapılmış 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol vardı. Geçtiğimiz 14 yılda ise AK Parti iktidarı 25 bin 197 kilometreye çıkardı. 3 kattan daha fazla. 18 bin 500 kilometre. Sıcak asfaltlı yol miktarı 2 bin 687 kilometre. 21 bin 350 kilometre yola çıkardık. 10 kattan fazla artış yaptık” diye konuştu.

14 YILDA CUMHURİYET TARİHİNDE YAPILAN TÜNEL MESAFESİNİ 7’YE KATLADIK
Türkiye’de 80 yılda 50 kilometre tünel yapıldığın söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, AK Partinin 14 yıllık iktidarlığı döneminde yaptırdığı 346 kilometre tünelle Cumhuriyet tarihinde yapılan tünel mesafesinin 7’ye katlandığını belirtti. Yıldırım; “50 kilometre tünel yapan Türkiye'den 14 yılda 346 kilometre tünel yapan Türkiye'ye geldik. Kaç kat, 7 kat. Sadece bu sene bin kilometre bölünmüş yol yaptık. 82 kilometre tünel bitirdik. Türkiye nereden nereye geldi. 
Durmak yok yola devam. Tüm bunlar 79 milyon milletimizin duası ile oldu. Sizin desteğinizle oldu. Siz güç destek vermezseniz nasıl yapacağız. 1946'dan 2016'ya kadar bu ülkede 47 hükümet değişmiş. Normal şartlarda 17 olması lazım. Niye? Güçlü siyasi irade olmayınca işler geriye gidiyor. Kazanımlarımızı kaybediyoruz. 60 darbesi, 71 muhtırası, 28 Şubat bizim kazanımlarımızı hep geri götürdü” dedi.
 
BU TÜNEL MEMLEKET EKONOMİSİNE YILDA 40 TRİLYON KATKI SAĞLAYACAK
Açılış gerçekleştirilen 15 Temmuz İstiklal Tüneli ile ülke ekonomisine de 40 Trilyon katkı sağlanacağının altını çizen Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’ye kazandırılan her eserin Türkiye'nin geleceği milletin huzuru ve mutluluğu için bir yatırım olduğunu ifade etti. Yıldırım; Milletin huzurundan bizi asla kimse geri döndüremez.Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’nde geleceğimizin sembolü olan en güzel eser oldu. 700 milyonu aşan bu proje ile Çankırı, Kastamonu, Ankara'ya komşu oluyor. Çankırı Kastamonu arası düşecek. 40 dakikalık mesafeyi 5 dakikada geçeceksiniz. 2 tünel var biri gidiş biri geliş. Toplam 11 kilometre. Kastamonu Çankırı arası mesafe de zaman da kısalıyor. Yolları da dahil ettiğimizde 20 kilometrelik bir uzunluğu var. 8 milyon litre yakıttan tasarruf, 346 bin zamandan tasarruf sağlayacağız. Memleketin ekonomisine yılda 40 trilyon katkı sağlayacağız.Bu tünel hayat kurtaracak. İç Anadolu'yu Batı ve Orta Karadeniz'e bağlıyoruz. Sadece Kastamonu değil, Karadeniz'e hizmet ediyor. Ankara'ya en yakın limana da transit bağlanmış olacak. Nakliyeci kardeşlerimiz dört gözle bekliyordu. Araçlarımızın Ilgaz dağından yolda kalma ihtimali kalktı. Laf aramızda ben kaldım yolda. Sıkıntısını bilirim. Kastamonu'dan Çankırı'ya dünürümüze kız istemeye gitmiştik. Yukarıya tırmanırken orada kaldık ve kararı verdik bu tünel yapılmalı. Başa gelince daha iyi anlaşılıyor.Taş üstüne taş koyan bu memleket için herkesten Allah razı olsun. Muazzam bir katılım var. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. İnşallah bu tünelle Kastamonu ve Çankırı ekonomisi canlanacak. Organize Sanayi Bölgeleri gelişecek. İnebolu Limanı gelişecek. Bunu yapmak bize nasip oldu. 130 yıllık hayali gerçekleştiriyoruz. Taş üstüne taş koyan var, laf üstüne laf koyan var. Millet herkese gereken görevi veriyor. Muhalefete konuşma, iktidara icraat görevi veriyor” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇILIŞA TELEKONFERANSLA BAĞLANDI
Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılışa canlı yayınla bağlandı. İstanbul’dan açılış törenine bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Açılışını yaptığımız her biri 5,5 kilometrelik 2 tünelle Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'nin şehirlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye'yi dört bir tarafa bağlayan tünelle Ilgaz kesintisiz bir yolculukla aşılacak. Kış mevsiminde korkulu rüya haline geldiğini biliyorum. Sık sık kapandığı için vatandaşlarımız mağdur oluyordu. Ilgaz Dağı 8 dakikada geçilecek. 4 yılda tamamlanan bu projenin her aşamasında emeği geçen başta Başbakanımız, Bakanlarımız, kurumlarımız ve işçilerimizi tebrik ederim.
 
718 milyon bugünkü rakam, eski rakamla 718 trilyon TL yatırım bedeli olan bu eser seriye bağladığımız projelerimizin son halkasıdır. Osman Gazi ile başladığımız Yavuz Sultan Selim ve Avrasya ile devam ettiğimiz açılışlarımıza Ilgaz'ı ekliyoruz. 14 yılda 189 yeni tünel ekledik. Bu sayı kara, denizle 383'e çıkıyor. Bölünmüş yol uzunluğumuzu 18 bin 300 kilometre ilave ile 25 bin kilometreye ulaştırdık. Ülkemizi YHT ile tanıştırdık.
 
2023 hedefleri doğrultusunda adım adım ilerliyoruz. OECD Türkiye'nin de içinde yer aldığı 8 ülkenin orta gelirli ülkelerden yüksek gelirli seviyesine geçtiğini açıkladı. Sınır içi ve dışında yeni bir İstiklal Harbi veriyoruz. Terörle mücadelemizi unutmadık. Ülkemizin gelişmeye devam ettiği gerçeğini ortadan kaldırmadı. Esasen terör saldırılarının ekonomik saldırılarla desteklenmesinin sebebi bu başarılardır. 2023 hedeflerimizi kimse engellemeyecektir. Türkiye güvenlik sorunları ile birlikte büyüyebileceğini ispat etmiş bir ülkedir. Ilgaz Tüneli'nin görünen aydınlık yüzünü sizlerle yaşamak isterdim. Bu duygularla 15 Temmuz, terörle mücadele ve El Bab şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum” diye konuştu.
Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarının ardından Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli, Başbakan Binali Yıldırım ve beraberindeki protokol üyelerinin kurdele kesmesiyle hizmete açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı yayınla bağlandığı açılış törenine Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım’ın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, Eski TBMM Başkanı AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, AK Parti Çankırı Milletvekilleri Hüseyin Filiz ve Av. Muhammed Emin Akbaşoğlu, AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Hakkı Köylü, Metin Çelik ve Murat Demir, Sinop Valisi Hasan İpek, Çankırı Valisi Mesut Köse, Kastamonu Valisi Mesut Yıldırım, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, STK Temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Editör: Vitrin Haber