Vali Hasan İpek ev sahipliğinde Özel İdare Lokali'nde gerçekleştirilen programa Vali Yardımcısı İzzet Ercan, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay Şefaatin Serten, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, Sinop Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hikmet Kurada, Valilik Basın Halkla İlişkiler Müdürü Burcu Gürsu Çelik, Vitrinhaber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Serhat Özşahin, Vitrinhaber Gazetesi Muhabirleri Ali Fuat Özşahin ve Ali Yılmaz, Sinop ili genelinde çıkan gazetelerin sahipleri ve çalışanları ile ulusal ajans ve  medya kuruluşlarının temsilcileri katıldı. 

Düzenlenen programda konuşan Sinop gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hikmet Kurada, tüm basın mensuplarının çalışan gazeteciler gününü kutladı. Kurada; “Basın ahlak etik kurallarına uygun gazetecilik yapan tüm basın mensuplarının 10 Ocak çalışan gazeteciler gününü kutluyorum. 1961 yılında çıkarılan yasa ile tanınan hakların daha da ilerilere gitmesini temenni ediyorum. Basının daha özgür, ses getiren ve yön veren habercilik anlayışıyla çalışmalarına devam edeceğine emin olmanızı istiyorum. Bu vesile ile bizlere bu güzel ortamı hazırlayan Sayın Valimize teşekkür ediyorum” dedi.

BASIN MENSUPLARI TARİHE NOT DÜŞEN İNSANLARIDIR
Daha sonra söz alan Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, basın mensuplarının tarihe not düşen önemli kişiler olduğunu söyledi. Demirel; “Atatürk, basın halkın gözü kulağı sesidir demiş. Atatürk’ün sözüne ilave olur mu? Bence olur. Buna ilave olarak basın tarihe not düşen insanlardır diyebiliriz. Tarihçiler tarih yazmazlar. Tarihçiler eldeki belge ve vesikaları gün yüzüne çıkartırlar. O belge ve vesikaların gerçek sahipleri esasen o yıllarda yaşamış ve oraların izini sürmüş olan gazetecilerdir. Bu bir imzalı kağıt parçası olabilir, bu bir fotoğraf olabilir. Ama tarihe not düşen gerçek kişiler genellikle gazetecilerdir. Basının böylesine önemli bir görevi var” diye konuştu.

BASININ ÖZGÜR VE BAĞIMSIZ OLMASI GEREKİR
Programda son olarak söz alan Sinop Valisi Hasan İpek ise basının tam anlamıyla özgür ve bağımsız olması gerektiğini ifade etti. İpek; “Bu karda kışta bizim bu davetimize iştirak eden siz değerli basın mensubu arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Gazetecilerin bu ülkedeki fonksiyonlarını ya da ülke yönetimindeki fonksiyonlarının ne kadar önemli olduğunu sizler benden çok daha iyi biliyorsunuz. Ama şunu söylemek istiyorum. Bağımsız ve hür gazetecilik faaliyetinin en güzel örneğini 15 Temmuz’da gördük. Maalesef devletin televizyonu işgal altına alınmış ve halkı sokağa çıkmamaya çağırırken birçok bağımsız kanal Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başkanımız Sayın Binali Yıldırım’ın mesajlarını yayınlayarak halkın sokağa çıkmasını, meydanlara çıkmasını söylüyordu. Halk gerçekten bu çağrılar üzerine harekete geçerek, meydanlarda tankların üzerine çıkarak büyük bir tehlikeyi önlemiş oldu. Bu basının bağımsız ve özgür olması gerektiğinin en büyük göstergelerinden bir tanesidir. Bu vesile ile tüm basın mensubu arkadaşlarımın 10 Ocak çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum” dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından program çay sohbeti ile devam etti. 
Editör: Vitrin Haber