Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya ve Belediye Başkanı Baki Ergül Karadeniz-Roma Antikalarında Uyum ve Çeşitlilik Projesi kapsamında İstanbul’da düzenlenen ve 3 gün sürecek olan Final Sempozyuma katıldı. 40 yabancı 40 Türk bilim katıldığı sempozyumda 3 gün süresince 30 bilim adamı Karadeniz’deki çalışmalarını ve araştırmalarını paylaştı, projeye ortak ülkelerin hazırlamış olduğu posterlerin sergisi gerçekleştirildi.
 
 Vali Çetinkaya sempozyumun son gününde gerçekleştirilen final toplantısında yaptığı konuşmada büyük anlam ifade eden projede Sinop ilinin de yer almasının mutluluk verici olduğunu söyledi. Çetinkaya; “Bugün final toplantısı için bir araya geldiğimiz Karadeniz Roma Antikitesinde Birlik ve Çeşitlilik projesinde ülkemizden de bir il olması ve bu ilin Sinop olması bizleri çok mutlu etmiştir. Sinop’un bu projeye dahil olması bizim için olduğu kadar bu proje için de önemli ve anlamlıdır. Çünkü Sinop M.Ö. 70 yılında Roma İmparatorluğu sınırlarına katılmış ve Roma İmparatorluğu bu toprakları yeniden tanzim etmiştir. Sinop’un Roma İdaresine geçmesi tarihte önemli bir dönüm noktasıdır. Özellikle Cesar zamanında Sinop’a yapılan maddi yardımlar ve inşa edilen bayındırlık hizmetlerinin yanı sıra Sinop’a yeni Roma Kolonileri de gönderilmiş ve Sinop bu dönemde genişleyip, büyümüştür. İşte bu proje Roma dönemine ait Sinop’taki bu yapıların, Roma kültürünün tüm Karadeniz havzası ile birlikte gün ışığına çıkarılması, Sinop’un Roma döneminden daha bilinir ve görünür hale getirilmesinde büyük katkısı olmuştur ve olmaya devam edecektir” dedi.
 
Sinop’un doğası, kültürü, sosyal yaşamı gibi pek çok konuda son dönem turizm eğilimleri bakımından eşsiz bir bölge olduğunu ifade eden Vali Çetinkaya bu anlamda Sinop turizmine de katkı sağlayacak bu özelliklerin üzerinde durulması gerektiğini ifade etti. Çetinkaya; “Bu sektörün gelişip büyüyebilmesi için Sinop’taki turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması ve turizm piyasasına sunulması Sinop’a yapılabilecek en büyük hizmettir. Bu anlamda Sinop’un Roma döneminin tüm Karadeniz bölgesiyle bir bütün olarak Sinop’un turizme kazandırılmasını hedefleyen ve bugün sonuna geldiğimiz bu projenin ilimiz ve bölgemiz için hayırlı olmasını diliyor ve önümüzdeki dönemlerde ilimiz ve bölgemize turizm hareketliliği anlamında yapacağı katkıları hasretle beklediğimi ifade etmek istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle hem ilimiz ve Karadeniz de hem de proje ortağı tüm yabancı ülkelerde projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca gerek projenin başından beri gerekse bu final organizasyonu için bir Sinop gönüllüsü olarak verdikleri çok değerli katkılar için başta Beşiktaş Belediye Başkanımız ve Başkan Yardımcımız ile tüm ekiplerine şükranlarımı sunuyor ve devam edecek çalışmaların en verimli şekilde geçmesini diliyorum” diye konuştu.
Proje ile Türkiye- Sinop, Yunanistan- Selanik, Bulgaristan-Varna, Romanya-Tulcea-Constanta, Gürcistan- Batum, Moldova- Kişinev, Ukrayna-Kırım Özerk Cumhuriyeti ortaklığında gerçekleştirilen proje ile Karadeniz havzasındaki idari ve kültürel kurumlar arasında uzun vadeli bilimsel ve kültürel değerler alışverişinin tesisinin sağlanması için araştırma ağının yaratılması, Roma döneminden kalma Karadeniz Havzası taşınabilir ve taşınamaz kültürel mirasın bütünleştirilmesi ve tanıtılması, yerel toplulukların ve de otoritelerin kültürel mirasın– Roma antikalarının- korunması ve değerlendirilmesinin gerekliliği konusunda farkındalığın artırılması amaçlanıyor.
Proje kapsamında şimdiye kadar; Karadeniz de Roma mirası çalışmaları için bir merkezi, Roma sit alanlarının bilgilerini içeren bir veri tabanı kurulması, Karadeniz havzasında öğrenciler ve genç uzmanlar için ise Arkeoloji Okulu adlı bir eğitim ve öğretim programı geliştirilmesi, Bilimsel araştırma kurumları, kültürel kurumlar (müzeler), eğitim kurumları ( üniversiteler ) ve de Roma Dönemi arkeolojik mirasının araştırma değerlendirme koruma sürecine katılacak olan yerel idari ve sivil toplum kuruluşları arasında bir ağın kurulması tamamlanma noktasına ulaştırıldı.
Editör: Vitrin Haber