13 Şubat 1956 yılında Gerze’de meydana gelen yangının üzerinden tam 59 yıl geçti. O günü yaşayanlar yaralarını sarmakta güçlük çektikleri olayı hafızalarından bir türlü atamıyor.

Bundan 59 yıl önce meydana gelen büyük bir yangınla adeta tamamen yok olma noktasına gelen Gerze’de ki 18 saat süren yangın Dünyanın Şikago’dan sonra 2. Büyük yangını olarak kabul edildi.  Bu büyük afet için Sinoplu araştırmacı gazeteci Hamdi Gökçen, kısa süre evvel vefat eden Gerzeli İş Adamı Cengiz Oğuz ile bir röportaj yapmış ve o günü dönemin canlı şahidinin ağzından dinlemişti. O acı günü anlatırken adeta tekrar yaşadığını ifade eden Oğuz kendisini ve o dönemin şahidi tüm Gerzelileri derinden etkileyen o olayla ilgili şunları söylemişti; “Gerze yangınında evimiz barkımız, her şeyimiz yandı. 

2 ev ile 2 dükkanımız da yandı. Askere gitmek üzereydim, insanlar mağdur oldu, Gerzeliler mağdur oldular. Çok hünerli ve kültürlü insanalar Gerze’yi terk ettiler, Gerze, bundan sonra çöküntüye girdi. İnşaat yapım döneminde yabancılar geldi, toplumsal durumumuzda çöküntü meydana getirdi. Yemeniciler Çarşısı vardı, imal edilen ürünler İnebolu’ya kadar satılırdı.50 imalathane vardı, Tabakhaneler vardı. Gerze en önemli ilçeydi. Gerze’de kapılar kilitlenmezdi. Biz aynı olayı şimdi termik ile yaşamak zorunda kalıyoruz. Yangın; 18 saat sürdü, Belediye Kültür Merkeziydi. Sosyal durumu 1930-40’larda Gerze kültür merkeziydi, HALK EVLERİ önemli bir kuruluştu. Sinop’un en önemli ilçesiydi. Gerze’de kapılar kilitlenmezdi, yangın sonrası evlerin yapımında yabancılar da gelince Gerze’de sosyal patlamalar meydana geldi. O yıkıntılardan bu günün Gerze’sine olan yolculuğumuz başladı. O günleri her hatırladığımda sanki yeniden yaşıyormuşum gibi hissediyorum. Umarım bir daha böyle acılar yaşamayız.”