Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde düzenlenen açılış programına; Sinop Valisi Köksal Şakalar, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, Prof. Dr. Ahmet Tabak, Fakülte Dekanları, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu müdürleri, kurum amirleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
  
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Sempozyumu teşrif eden tüm misafirlere teşekkür ederek, “Sinop’un Türk İslam Kültürüyle tanıştığı 1200’lü yıllardan günümüze değin, yaklaşık sekiz asırdır süregelen Sinop’taki kültürel yapıyı resmetmeyi hedefleyen irili ufaklı 120 kadar tebliğin sunulacağı bu Sempozyumda, Türkiye’nin değişik şehirlerinden buraya kadar gelerek hazırladığı bildirisini sunacak olan meslektaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Sinop’un Tanınırlığını Arttırmayı Hedefliyoruz
Sinop Üniversitesi olarak Sinop’un tanınırlığını arttırmayı hedeflediklerini belirten Rektör Dalgın, “Sinop’un eğitim, kültür ve turizm şehri olarak akranları arasındaki saygın yerini alması için Sinop’taki bütün kurumlar hemfikir olup, üzerlerine düşeni yapmaktadırlar. Bu süreçte Sinop Üniversitesi olarak biz de Sinop’un tanınırlığının artması, Şehirdeki ve bölgedeki ekonomik refahın daha da artması için elimizden gelen katkıyı sunma gayreti içerisindeyiz. Üniversite Rektörlüğü olarak bu maksatla her yıl en az iki sempozyum, iki çalıştay ve diğer sosyo-kültürel etkinlikler ki, irili ufaklı her yıl yüzü aşan sayıda etkinlik yaparak, Sinop’taki bilimsel ve kültürel hareketliliği canlı tutmayı hedeflemiş bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

 Daha sonra konuşan Sinop Valisi Köksal Şakalar da, Sempozyumun faydalı geçmesini temenni ederek, “Rektör hocamızın da belirttiği gibi Sinop’un gerçekten çok eski bir tarihi var. Sinop liman kenti olması dolayısıyla değişik kültürlerin uğrak yeri, insanların göç ettikleri, yerleştikleri bir mekân olarak tarihte yerini bulmuş. Biz İslam boyutuyla, Türkler boyutuyla baktığımızda, Malazgirt’ten 14 yıl sonra Sinop’a gelmişiz. Tekrardan el değişiklikleri olmuş. Sinop’un özelliği Alanya ile birlikte Selçuklunun elindeki iki liman kenti olması. Bu tarihimiz açısından çok önemli bir hadise. İnanıyorum ki bu sempozyumda Sinop’un sosyo-kültürel tarihi değerli hocalarımız tarafından başarıyla gün yüzüne çıkacaktır” dedi.

Vali Köksal Şakalar’ın ardından “Uluslararası Geçmişten Günümüze Sinop’ta Türk-İslam Kültürü Sempozyumu” açılış oturumuyla başladı.
“Medeniyetlerin İnşasında Din, Kültür ve Şehir” konulu açılış oturumunun oturum başkanlığını, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın üstlendi.
 Açılış oturumunda, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kahraman, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürteza Bedir tarafından katılımcılara “Medeniyetlerin İnşasında Din, Kültür ve Şehir” konusunda önemli bilgiler sunuldu.

 6 Ekim 2018 Cumartesi gününe (yarın) kadar Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde devam edecek olan sempozyumda, kadim bir Tük-İslam Kenti olan Sinop’un tarihi ve sosyo-kültürel yapısı, alanında uzman bilim insanları tarafından ayrıntılı olarak ele alınacak.
 
Editör: Vitrin Haber