Türkiye, nükleer santral konusunda gaza basıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, tarihi Rusya gezisinde, ‘Akkuyu Nükleer Santrali konusunda çalışmaların hızlandırılması’ yönünde varılan mutabakatın ardından, Çin’le yapılan anlaşma da Meclis onayından geçti. Akkuyu’daki santral için Rusya’yla, Sinop’taki santralde Japonya ile işbirliğinin ardından, üçüncü santralde de adım adım Çin’le ortaklığa gidiliyor. 

ANLAŞMAYA ONAY ÇIKTI 
Kİki ülke arasındaki “Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Dair Anlaşma, önemli bir işbirliğinin de kapılarını araladı. İşbirliğinin çerçevesini çizen anlaşmayla, şu konularda çalışmalara vize verildi: l Anlaşma, nükleer enerji santralleri ve araştırma reaktörlerinin saha etüt çalışmalarından tasarımına, inşasından işletmeye alınmasına ve işletilmesine kadar süreçleri kapsıyor. l Türkiye ve Çin, nükleer enerjinin barışçıl kullanımlarında temel ve uygulamalı ARGE yapabilecek. l Nükleer minerallerin araştırılması, madenlerden çıkarılması, işlenmesi ve bertarafı konusunda işbirliğine gidilebilecek. l Anlaşma, özellikle yenilikçi reaktör ve yakıtla ilgili teknolojilerin ortaklaşa geliştirilmesini de kapsıyor. Bu çerçevede, güvenlik, yayılmayı önleme, ekolojik sağlamlık ve ekonomik etkinlik konularında çalışmalar gündemde. l İnsan kaynaklarının geliştirilmesi de maddelerden biri. Türk mühendisler daha önce Rusya ve Japonya’ya gitmişti. Benzer bir çalışma Çin’le de yapılabilecek.

BAKAN ALBAYRAK MUTABAKAT ZAPTINI İMZALAMIŞTI 

Çin’le nükleer enerjide yapılacak işbirliğine dair bir adım da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın G20 Enerji Bakanları Toplantısı için gerçekleştirdiği Çin ziyareti sırasında atılmıştı. Albayrak’ın Çin Ulusal Enerji İdaresi Direktörü Nur Bekri ile imzaladığı zapt, nükleer enerji alanında işbirliğini içeriyordu. Kömür ve yenilenebilir enerji konularında çalışma yapılması da benimsenmişti.

NÜKLEER SÜREÇLERİ HIZLANDI 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ziyaretinde, Akkuyu'da çalışmaların hızlandırılması kararı çıkmıştı. Sinop’ta ise Japonya, Fransa ve Türkiye’den oluşacak konsorsiyumun işleteceği santralin inşasına önümüzdeki yıl başlanacak. İbrenin Çin’den yana olduğu  tahmin ediliyor.