Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Enerji Bakanlığının 2017 Bütçesi hakkında milletvekillerine bilgi verdi. Son 14 yılda Türkiye'de önemli ekonomik atılımların gerçekleştirildiğini belirten Albayrak, 2003-2015 döneminde Türkiye'nin ortalama yüzde 4.7 ve birincil enerji arzının ise oralara yüzde 4.1 büyüdüğünü ifade etti. Bakan Albayrak, "Enerji alanındaki bu büyümenin önümüzdeki 10 yılda kurul gücümüze 50 bin megavat(MW) daha ilave kurulu güç kapatsın eklememiz gerektiğini belirtmek istiyorum. Enerjide hızla yükselen yenilenebilir teknolojiler, dünyanın elektrik üretiminde başvurduğu be gün geçtikçe geliştiği nükleer enerji alanında artan emanet, hammadde fiyatlarında olan değişiklikler, petrol ağırlıklı küresel enerji politikalarına geçiş, petrol fiyatlarında yaşanan önemli gelişmeler, LNG teknolojilerinin yükselişi ve bu alandaki maliyet düşüşleri, enerji sektörünün ne kadar dinamik olduğunu ve çok fazla değişkeni dikkate alarak stratejilerimizi geliştirmemiz gerektiğini göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Bakan Albayrak, dünyada elektrik üretiminin yüzde 11'inin nükleer enerjiden sağlandığını anımsatarak, yarısı Fransa, ABD ve Japonya'da olmak üzere dünyada 450 nükleer santral reaktörünün işletmede olduğunu kaydetti.
Türkiye'de nükleer enerjinin enerji arz kaynakları arasına dahil edilmesinin, artan elektrik enerjisi talebinin karşılanması ve ithal yakıtlara bağımlılıktan kaynaklı risklerin azaltılması için elzem olduğunu anlatan Bakan Albayrak, şu değerlendirmelerde bulundu: "Ülkemize kazandırmak istediğimiz nükleer güç santrallerinin hayata geçmesi için 3 proje üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Akkuyu ve Sinop'ta kurulacak santrallerde önemli aşamalar kaydedilmiş olup, 3. Santral için yer seçme çalışmaları devam etmektedir. İlk 2 proje 4'er adet reaktör ünitesine ve toplam 9 bin 280 megavat kurulu güce sahip olup işletme ömürleri 60'ar yıldır.
Akkuyu santralinin ilk ünitesinin 2023 yılı sonuna kadar işletmeye alınması planlanmaktadır. Sinop santrali projesinde ise zemin etüt ve fizibilite çalışması ile ÇED çalışmaları sürdürülmektedir. Her iki NGS projesinde yerli ekipman kullanımı noktasında hassasiyet gösteriyoruz. Bu kapsamda nükleer standartlara uygun ekipman üretip malzeme tedarik edebilecek yerli firmalarımıza yaklaşık 16 milyar Dolarlık iş imkanı doğabilecektir. Akkuyu ve Sinop Nükleer Santral projelerinin inşaatının en yoğun olduğu zamanlarda toplam 20 bin kişi, işletme döneminde 7 bin kişi çalışacaktır.

Burada ve farklı platformlarda nükleer politikalarımızı defalarca dile getirdik, tartıştık, savunduk. Teknoloji transferi stratejimiz kapsamında nükleer teknolojilere sahip olmak da bizim için büyük önem taşıyor. Türkiye'nin kendi tecrübesi ile bir nükleer santral kurması gelecek açısından en büyük hedeflerimiz arasında."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, enerji sektörünün önümüzdeki 10 yılda toplam yatırım ihtiyacının 110 milyar doları aşacağının tahmin edildiğini kaydederek, "Bu çerçevede, ihtiyaç duyulan yatırımların mümkün olduğu kadar özel sektör tarafından yapılmasını sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesi yönünde gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Enerji mevzuatımızdaki güncel düzenlemeler ile yatırımcıların izin, ruhsat, onay, ön lisans, lisans prosedürlerindeki süreçler önemli ölçüde sadeleştirilmektedir." dedi.
 
Editör: Vitrin Haber