Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmayla biyolojik çeşitliliğin belirlendiğini söyleyen Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazmi Polat, biyolojik çeşitlilik çalışması yapılmayan iller için çalışmaların başladığını açıkladı. 

Biyolojik çeşitlilik çalışmalarına başlandığını belirten Prof. Dr. Nazmi Polat, gelecekte okolojik zincirde problem çıkması durumunda hazırlıklı olmak için biyolojik çeşitliliğin belirlenmesinin çok büyük bir önem taşıdığını söyledi.

GEÇ KALINMIŞ BİR ÇALIŞMA OLSA DA MUTLAKA BİTİRİLMESİ GEREKEN BİR PROJE
Biyolojik çeşitliliği belirleme çalışmalarının önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nazmi Polat, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı Türkiye genelinde hemen hemen bütün illerde biyolojik çeşitliliğin belirlenmesi noktasında ciddi bir adım attı. Bu kapsamda Türkiye’nin birçok ilinde yapılan biyolojik çeşitlilik çalışmaları, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ilgili sitelerine yüklendi. Şimdi benzer çalışmalar yapılmayan iller için başlatıldı. Biyolojik çeşitlilik çalışmalarını çok önemli buluyoruz. Çünkü ekolojik dengedeki aksaklıkların ve bozuklukların nereden kaynaklandığını doğru olarak tespit edebilmemiz için önce biyolojik çeşitliliği oluşturan unsurların kaydını bütünüyle ortaya çıkartmak gerekir ki ekolojik zincirdeki halkaları belirleyesiniz. Ancak bu halkaları doğru bir şekilde belirlerseniz gelecekteki bir aksaklığın hem tespitini hem de tedavisini doğru olarak yapabilirsiniz. Bir bölgedeki biyolojik çeşitliliğin unsurlarını bilirseniz; ekolojik dengedeki hasarın nereden kaynaklandığını neyin eksildiğini neyin yok olduğunu ne gibi tedbirler alınması gerektiği noktasında hazırlıklı olursunuz. Envanter çalışmaları biyolojik çeşitliliğin sürdürebilirliği için çok çok önemlidir. Bu geç kalınmış bir çalışma olsa da mutlaka bitirilmesi gereken bir proje. Türkiye’nin bütününde bu çalışmaları tüm detayıyla ortaya çıkarırsak gelecekteki problemlerin çözümünde çok önemli bir mesafe alırız” dedi.

YAKINDA ORDU’DA ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK
Samsun ve Sinop’un biyolojik çeşitlilik çalışmalarında görev alan Prof. Dr. Nazmi Polat, "Bu çalışmalar geçen yıl bütün basamaklarıyla tamamlandı. Şimdi ise yapılmayan iller için çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda Amasya’nın biyolojik çeşitliliğinin belirlenmesi için bir ekip kuruldu. Bu ekibin içinde balık çeşitliliğiyle ilgili bilgileri ve envanter çalışmalarını tamamlamak için ben görevlendirildim. Bu maksatla Amasya’nın bütün göl, gölet ve ırmaklarındaki balık çeşitliliğini örnekleme yapmak suretiyle çalışmamı bitirmeye çalışıyorum. Yeşilırmak ve Ziyaret Göleti çevresinde örnekleme çalışması yaptık. Buralardan yakaladığımız balık türlerini diğer sularla birlikte değerlendirerek bakanlığa arz edeceğiz. Yakın bir gelecekte de Ordu’nun biyolojik çeşitliliği belirlenecek" diye konuştu.
 
Editör: Vitrin Haber