Geçtiğimiz Mayıs ayında Ayancık ilçesi Oluza köyünde vatandaşlarca yaralı halde bulunan karaca DKMP Sinop Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi edildi. Tedavisinin ardından DKMP Sinop İl Şube Müdürlüğünce adaptasyon sürecini tamamlaması maksadıyla güvenli bölgeye bırakılan karacaya GPS-GSM-VHF vericili izleme cihazı takıldı ve takip altına alındı.  

Tabiatta bakım ve tedaviye muhtaç olan yaban hayvanlarının DKMP İl Şube Müdürlüklerince tedavilerinin tamamlanmasının ardından tekrar tabiata bırakılmaları aşamasında GPS-GSM-VHF vericili izleme cihazları, söz konusu yaban hayvanlarının popülasyon dinamiği, hayatta kalma ve doğum oranları, ölüm sebepleri, mevsimsel göç ve habitat kullanımı gibi etkenlerin belirlenmesinde kullanılıyor.

Karacaların, vücut uzunlukları 95-130 cm, omuz yükseklikleri 65-75 cm arasında, ağırlıkları ise 20-25 kg arasında değişiyor. Bununla birlikte ağırlıkları bazen 35 kg’a kadar çıkabiliyor. Dişilerinin daha narin yapılı olduğu karacaların yalnız erkek bireylerinde boynuz bulunuyor. Postları yazın kırmızımtırak, kışın ise gri renkte olan karacalarda kısa bir kuyruk ve kuyruklarının bağlandığı kısımda “ayna” denilen geniş beyaz bir leke bulunuyor.
Editör: Vitrin Haber