Sultan Abdülhamit döneminde 1907 yılında yapılan ve yıllarca "Vilayet binası" olarak kullanılan Tarihi Sinop Adliye Sarayı'nın Osmanlıca kitabesi, yaldız boya ile boyanarak belirgin hale getirildi.

İtfaiye yardımı ile gerçekleştirilen çalışma kapsamında, binanın çatı bölmünde olan ve neredeyse tamamen okunmaz haldeki kitabe önce yeşile boyandı. Ardından yazı kabartmaları yaldızlı boyayla boyanarak okunur bir görünüme kavuşturuldu. Toplamda 7 satırdan oluşan kitabe, oldukça yüksekte olmasına rağmen yapılan çalışmayla birlikte gözle görülür hale geldi.

Bu arada bir süre önce, Sinoplu Tarih öğretmeni İsmail Ulus tarafından okunan kitabede şunlar yazıyor: 

1-Hazret-i Abdülhamid Han adalet göstererek
2-nîr-i adl-i cihânı yelemiştir rûşenâ
3-Hakk-ı seriri saltanatta daim etsin zâtını
4-mülteca-i hâs-u âmdır degâh-ı lâsimâ
5-ol vezirkârdan asâf-ı zî iktidâr
6-yeni vali-i vilâyet-i mutasarrıfı Nazım Paşa
7-sür’at-i ikmâline bezl-i niyeteyleyüb
8-az zamân içre vücûda geldi bu âli bina
9-işte ezcümle Bekir Paşa-ı sıdk-ı mahlesin
10-himmet-i meşhûdesi ezher-i cihet-i medhâ sezâ
11-sâl-i itmamiyle halid hem küşâd-ı resmini
12-musarrâ’-ı âti den istisâr eder remz-i âşinâ
13-bâb-ı meftun muallâ-yı gâzâdır bu makâm
14- ” gir edeple “arz-ı hâcey kıl olur herhal reva
15-R:1325

Yazının  anlamı:

“Abdülhamit Han Hazretleri adaletinin gücü ile cihanı aydınlatmıştır. Allah, kendisini hükümdarlıkta daim eylesin. Özellikle herkesin sığındığı (güven duyduğu) bir makamın (Adliye Nezareti’nin) güçlü (adil) yöneticisi Mustafa Nazım Paşa’nın süratle tamamlanması için çok gayret sarf ettiği bu ulu bina az zamanda inşa edildi. İşte bu cümleden olarak binanın tamamlandığı ve resmî açılışının yapıldığı yıl; Mutasarrıf (Sinop Valisi) Bekir Paşa’nın da gözle görülür gayret ve çabasını da takdir etmek yerinde olur. Bu makam yüce adaletin tecelli ettiği herkese açık bir kapıdır. (İçeriye) edebinle gir, derdini arz et, der hal ( her meselen ) lâyık olduğu (neticesini) bulacaktır. 1907.”

Editör: Vitrin Haber