Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü sık sık taşkınların yaşandığı Karadeniz Bölgesi’nde taşkınlara karşı mücadelesini hız kesmeden sürdürüyor. Bu çerçevede DSİ, Batı Karadeniz Bölgesi illerinden Samsun, Tokat, Amasya, Sinop ve Ordu’da son bir hafta içerisinde 25 adet taşkın koruma tesisinin sözleşmesini imzaladı.

Doğu ve Batı Karadeniz bölgelerinin ülkemizin en fazla yağış alan bölgeleri olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu bölgelerimizde taşkın riskini en alt seviyeye indirmek için Bakanlık ve ilgili kuruluşlarla birlikte çok büyük bir planlama, projelendirme ve uygulama çalışması yapıyoruz. Hedefimiz yağış olmadan önce tedbirleri almak, yağış anında ve sonrasında ise meydana gelen olumsuzlukları ortadan kaldırmak” diye konuştu.

50 MAHALLE VE 2 BİN 230 DEKAR ZİRAİ ARAZİ TAŞKINLARDAN KORUNACAK
“Bu çerçevede Batı Karadeniz’de bulunan Samsun, Tokat, Amasya, Sinop ve Ordu illerimizde taşkın riskini azaltmak için sadece son bir hafta içerisinde 25 adet projenin yapım sözleşmesini imzaladık” diyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Yaklaşık 30 milyon lira yatırım bedeli ile inşa edeceğimiz bu tesisler ile bu illerde 50 mahalle ve 2.230 dekar zirai araziyi taşkınlardan koruyacağız” değerlendirmesinde bulundu.

TAŞKINLARLA MÜCADELE İÇİN BİRÇOK TESİS HİZMETE ALINDI
Batı Karadeniz’deki, bu illerde taşkınlarla mücadele anlamında sadece bu 25 adet tesisi inşa etmeyeceklerini ve daha önce bu mücadele için birçok tesisi hizmete aldıklarını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu şöyle devam etti:
“Samsun’da 2003 yılından bugüne kadar 66 adet dere ıslahını tamamlayarak, şehir merkezi ve 66 adet meskûn mahal ile 22.880 dekar alanı taşkından koruduk. 2019 yılı sonuna kadar 55 derenin ıslahını daha tamamlayarak 66 adet meskun mahal, 151 tesis ve 3.306 dekar alanı taşkından koruyacağız.

Tokat’ta ise 2003 yılından bugüne kadar 116 adet dere ıslahı tamamladık ve şehir merkezini, 118 adet meskûn mahal ile 5.920 dekar alanı taşkınlardan koruduk. 2019 yılı sonuna kadar ise 49 adet dere ıslahı tamamlayacak ve 51 adet meskûn mahal ve 7.010 dekar alanı daha taşkından koruyacağız”

SİNOP’TA 20 DERENİN ISLAHI TAMAMLANDI
2003 yılından bu tarafa Amasya, Sinop ve Ordu’da da taşkınlarla mücadelelerini aralıksız sürdürdüklerini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu süre zarfında Amasya’da 49, Sinop’ta 20 ve Ordu’da 40 derenin ıslahını tamamladık. 2019 yılı sonuna kadar ise taşkınla mücadele için yine bu illerde planlamamızı yaptık. Bu çerçevede Amasya’da 23, Sinop’ta 44 ve Ordu’da ise 36 adet derenin ıslahını tamamlayarak yerleşim yerlerini ve zirai arazileri taşkınlardan koruyacağız” değerlendirmesinde bulundu.

 
Editör: Vitrin Haber