Sinop Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada kuruma prim borcu bulunup, yapılandırma talebinde bulunacaklar için son başvuru tarihinin 2 Şubat 2015 olduğu bildirildi. 

Sinop Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Yaşar Yılmaz tarafından yapılan yazılı açıklamada şu bilgiler yer aldı; “11/9/2014 Tarih ve 29116 Sayılı Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren 6552 Sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun’un uygulamalarında değişikliğe giden; 30/11/2014 Tarih ve 29191 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2014-7016 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca; 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın dördüncü fıkrasının “a”, “b” ve “c” bentlerine tabi olmakla, primlerini kendisi ödeyen sigortalılarımızdan, hizmet akdiyle bir veya birden fazla sigortalıyı çalıştıran işverenlerden Prim borcu bulunanların; daha önce 31/12/2014 olan son başvuru tarihi; 02/02/2015 tarihine, daha önce 02/02/2015 olan ilk taksit son ödeme tarihi de 02/03/2015 tarihine dek uzatılmıştır.

Bakanlar Kuruluna söz konusu yasa ile kendisine verilen, “bir aylık süre uzatma yetkisi” ni kullanılmış olup; yeni bir süre uzatımı kesinlikle olmayacaktır.

Söz konusu Bakanlar Kurulu kararı uyarınca işveren prim borçları ve sigortalı prim  borçlarının yapılandırılmasına ilişkin olarak sadece başvuru süresi ve ilk taksit ödeme süresi bir ay uzatılmakta, bu bağlamda, yapılandırma başvuru süresi 2/2/2015 tarihinde; ilk taksit ödeme süresi ise 2/3/2015 tarihinde sona ermektedir. İkişer aylık dönemler halinde ödenmesi söz konusu olan taksit sürelerinin ödenmesine ilişkin olarak son ödeme tarihlerinde değişiklik bulunmamaktadır.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’na eklenmiş olan geçici 60 ıncı maddenin üçüncü fıkrasının (a) bendi uyarınca primlerini mevcut gelir tespit durumlarına göre kendileri ödemekle yükümlü olan 60.maddeye tabi GGS prim borçluları için söz konusu süre 30/04/2015 tarihi olarak belirlenmiş olduğundan bu süreye dair bir uzatma söz konusu olmamaktadır.

6552 sayılı Kanun kapsamında genel sağlık sigortası prim borçlarının yapılandırılması talebinde bulunanlardan daha önce gelir testine müracaat etmeyenlerin mutlaka gelir testine başvuruda bulunması ve tespit edilecek gelir seviyesine göre tahakkuk ettirilecek genel sağlık sigortası prim borcunun yapılandırılması, gelir testi yaptırmak istemeyenlerin ise gelir testine başvurmak istemediğine dair yazılı beyanda bulunmaları gerekmektedir. 
Gelir testi yaptırmak istemeyenlerin yapılandırmaya esas genel sağlık sigortası prim borç tutarları, tescil başlangıç tarihi itibarıyla Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen tutarının iki katı (60/G-3) üzerinden tahakkuk ettirilen prim tutarları olacaktır. Tescil başlangıç tarihinden itibaren (60/G-3) statüsünden tahakkuk ettirilen genel sağlık sigortası primleri bu statü üzerinden yapılandırılacaktır.

1/4/2013 tarihi ile 1/3/2014 tarihleri arasında  Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (60/g-2) bendi kapsamında tescili bulunan ve gelir testi yaptırmak istemediğini beyan eden kişilerin (60/g-2) üzerinden tahakkuk eden primleri tescil başlangıç tarihinden itibaren prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının iki katı (60/g-3) üzerinden tahakkuk ettirilecektir.

Ayrıca, bu kapsamda olup da; geçici 60 ıncı maddeye göre taksitle ödemek amacıyla başvuruda bulunan borçlularca, ilk taksit ödeme süresinin sona erdiği ayda ödenmesi gereken primlerden başlanılarak, bir takvim yılı içinde ikiden fazla cari aya ilişkin sigorta primlerinin, genel sağlık sigortası primlerinin ve/veya işsizlik sigortası primlerinin, çok zor durum hali olmaksızın ödenmemesi veya yasal süresi dışında ödenmesi ya da eksik ödenmesi halinde, kalan taksitler için bahse konu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilmiş olacaktır.

Buna karşın, ayın 15’i ila takip eden ayın 14’ü arasında ücret alan sigortalılar yönünden 15/11-14/12 dönemi ile 15/12-14/1 dönemine ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinden kaynaklanan primlerin ödeme süresi takip eden yılda sona erdiğinden, bahse konu primlerin ödenmemesi halinde ihlal, ödeme vadesinin sona erdiği takvim yılında gerçekleşmiş sayılacaktır. 

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu veya özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerinin iştigal konularına bakılmaksızın kapsama giren borçları kırk iki eşit taksitte ödenebilecektir.

Bu bağlamda, taksit ödeme yükümlülüklerini yerine getirmelerine rağmen, cari aylara ilişkin prim ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeyen borçluların, öncelikle çok zor durum halinde olup olmadıkları incelenecek, çok zor durumda bulunmadıklarının anlaşılması halinde, yapılandırma işlemleri bir takvim yılında üçüncü ihlalin gerçekleştiği tarih itibariyle bozulacaktır.

Cari ay primlerini yasal süresinde ödemeyen borçluların çok zor durumda olup olmadıkları 2011/53 sayılı Genelge doğrultusunda incelenecektir. Anılan Genelgede belirtildiği şekilde, Mali Durum Bildirim Formunda beyan edilen bilgilere göre, borçlunun çok zor durumda olup olmadığına ilişkin rasyosunun 2 veya altında olması halinde, borçlunun çok zor durumda olduğu kabul edilecektir.

Asıl işverenler, yapılandırma başvuruları sırasında yalnızca kendi asıl işverenliklerinden kaynaklanan borçlarının yapılandırılmasının talep edilmesi halinde,  talep edilen taksit süresi dikkate alınarak, öncelikle alt işverenlerin ardından asıl işverenin ödeme planı çıkartılarak, gerek alt işverenlere ilişkin gerekse asıl işverene ilişkin ödeme planları asıl işverene tebliğ edilecek olup; asıl işveren ödediği tutar kadar yapılandırma hükümlerinden yararlanabilecek, ancak alt işverenlerin Kuruma olan borçlarından dolayı alt işverenlerle birlikte sorumlu tutulacaktır.

Primini kendisi ödeyen sigortalılar ve genel sağlık sigortalılarının çok zor durum bildirimi için yazılı beyanda bulunmaları yeterli olacaktır.

Öte yandan, 4/I-(b) kapsamındaki prim borcunu yapılandıran sigortalıların cari ay prim borcunu aksatmaları halinde mali durum bildirim belgesi istenmeyecek beyan ve taahhüt belgesi vermesi istenecektir”

Diğer taraftan, emekliliğini hak ettiği halde prim borçları nedeniyle emekli olamayan 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılarımızın, banka kredisi kullanmak suretiyle prim borçlarını ödeyerek emekli olabilmeleri imkanından da 02/02/2015 tarihine kadar yararlanmaları gerekmektedir.

Bu itibarla, işveren ve sigortalılarımızın iş ve işlemlerinde yoğunluk yaşanmaması için; 02/02/2015 tarihinden önce prim borçlarını yapılandırmak için başvuruda bulunmaları işlemlerini kolaylaştıracaktır.

Değerli basın mensupları aracılığıyla işveren ve sigortalılarımıza önemle duyurulur.”

Editör: Vitrin Haber