Sinop İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Gökhan Telatar, Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. Telatar; “Doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür. Unutmayın soba değil ihmal öldürür!” dedi. 

Kış aylarının gelmesi ile birlikte soba yakılan evlerde karşılaşılabilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşlar dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Havalar soğuması ile birlikte karbonmonoksit zehirlenmelerinin bir diğer adıyla soba zehirlenmesi riskinin de başladığını belirten İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Gökhan Telatar, vatandaşlara herhangi bir zehirlenme durumuyla karşılaşmamaları için alabilecekleri önlemler hakkında önemli bilgiler verdi. Güney batı yönünden esen rüzgar olan lodosun estiği günlerde her yıl onlarca kişinin ısınma araçlarından sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlendiğini belirten İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Gökhan Telatar, Karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gaz olduğunu ve vücuda solunum yolu ile girerek zehirlenme ve ölüme sebep olduğunu ifade etti. 

Vatandaşları bu araçlarla ilgili yanlış bilgilerinin, kullanım hataları ve ihmalleri sonucu soba, şofben, kombi ve bacalardan kaynaklanan zehirlenmelerin özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığının altını çizen İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Gökhan Telatar, zehirlenme durumuyla karşılaşmamak için dikkat edilmesi gereken huşular hakkında bilgiler verdi. Meteorolojiden özellikle kış ayları için bildirilen hava raporunun düzenli olarak takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Telatar şunları söyledi. “Vatandaşlarımız karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalmamaları için çok dikkatli olmaları gerekiyor. Bunun için özellikle, lodosun beklendiği günler için gerekli tedbirler alınmalıdır. Alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda sobaların yakılmaması, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmesi gerekmektedir. Tüm bunların yanında likit petrol gazı (LPG) ile çalışan şofbenin banyoya monte edilmemesi başka bir havadar mekana monte edilmesi, montajın yetkili servis tarafından yapılması önem taşımaktadır. Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından kaynaklanmaz. Yeterli havalandırma yapılmayan kapalı alanda, yanma sonucunda havadaki oksijen miktarı azalır, karbonmonoksit miktarı artar ve şofbenin ateşi söner. Şofben bulunan yere sürekli ve kesintisiz temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Sobalar aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kağıt, karton ve kolay yanan çıra konulmalıdır. Odun kömür gibi is bırakan yakıt kullanıldığı zaman bacalar 2 ayda bir, diğer yakıtlar kullanıldığında bacalar 3 ayda bir temizlenmelidir. Baca temizliği aksatılmamalıdır. Kontrol edilmemiş ve havalandırılması olmayan ısıtıcıların bulunduğu odalarda uyumamak gerekir. Olası zehirlenme vakalarında, 112 acil servisi aranmalı ve zehirlenen kişilerin mutlaka hastanelerde tedavi edilmesi sağlanmalıdır. Zehirlenmenin tespit edildiği ilk anda pencere ve kapılar açılmalı,  kişi olay yerinden uzaklaştırılmalı, ambulans gelene kadar rahat nefes alması için temiz havaya çıkarılması sağlanmalıdır. Gerektiğinde vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı'nın ücretsiz Zehir Danışma Merkezi 114'ü arayarak yapılabilecek ilk yardım hakkında bilgi alabilirler. Vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Karbonmonoksit Zehirlenmeleri ve Soba kullanımı ile ilgili spot filmi http://www.youtube.com/watch?v=m8eHItrLjEY ve (http://cevresagligi.thsk.saglik.gov.tr)  adresinden izleyebilirler. Doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür. Unutmayın soba değil ihmal öldürür! 

Editör: Vitrin Haber