Yürütülen çalışmalar ile ilgili bilgi veren Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, çalışmalarla Sinop turizminin çeşitlendirilmesi ve turizm hareketliliğinin arttırılmasının amaçlandığını söyledi. Çetinkaya; “Sinop Limanı çağlar boyunca Karadeniz’de cereyan eden deniz trafiğinin kilit noktası olmuş, Karadeniz’in kuzey ve güney kıyılarında karşılıklı olarak yer alan en doğal limandır. Bu yönüyle Sinop’un kentsel ve sosyal yaşamı 7 bin yıllık tarihi boyunca hep bu doğal liman etrafında şekillenmiş ve Sinop hep bir liman kenti olmuştur. Ancak 2001 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla Sinop Limanının büyük bölümü dalışa yasak saha olarak belirlenmiştir. Daha sonra ise 2006 yılında Sinop Limanında Bakanlar Kurulu Kararı ile dalış yasağı getirilen alanlar ile bu alanlar arasında kalan kısım, Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiş ve o tarihten itibaren Sinop’un denizle ve limanla bağı koparılmış denizin içinde kurulmuş olan bir şehir olarak Sinop’un denizinin pek çok nimetinden faydalanmasının önüne geçilmiş Sinop sadece denizi seyretmeye mahkum edilmiştir” dedi.

SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI
Özellikle turizm işletmecilerini çok mağdur eden bu kararlarla ilgili her ortamda rahatsızlıkların dile getirilmesi üzerine Sinop Valiliği öncülüğünde Sinop Belediye Başkanlığı ve Sinop Üniversitesi Rektörlüğü işbirliğinde sorunun çözümü ile ilgili çalışma başlatıldığını ifade eden Vali Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, bu kapsamda uzman isimler tarafından bölgede gerekli incelemelerin başlatıldığını söyledi. Çetinkaya; “Bu kapsamda Sinop iç limanında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izinleri ile Sinop Müze Müdürlüğü başkanlığında, 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Özdaş'ın bilimsel danışmanlığında aynı üniversiteden ve Sinop Üniversitesinden çok sayıda akademisyenin katılımı ile Sinop Üniversitesine ait Seydi Ali Reis Araştırma Gemisiyle gerçekleştirilen sualtı araştırması 21/06/2016 tarihinde başlamış, 25/06/2016 tarihinde tamamlanmıştır” diye konuştu. 

SİNOP’UN DENİZLE BAĞLANTISI TEKRAR KURULACAK

Bölgede yürütülen çalışmalar tamamlandığında ilin turizmine de büyük oranda katkı sağlanacağının altını çizen Vali Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, bir anlamda Sinop’un denizle bağlantısının tekrar kurulacağını söyledi. Çetinkaya; “Bu çalışma ile Sinop turizminin çeşitlendirilmesi, turizm hareketliliğinin arttırılması bağlamında; eldeki son teknolojik imkanlar ile ilin su altı kültür varlıklarının belgelenmesi, envanter edilmesi, deniz dibinin haritasının çıkarılması ve Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen dalışa yasak sahaların ve Samsun Kültür Varlıkları Bölge Kurulu tarafından 1.Derece arkeolojik sit alanı ilan edilen alanın  yeniden irdelenmesi ve mümkünse dalış sporları için uygun alanların belirlenmesi hedeflenmektedir.

Söz konusu çalışma Sinop Valiliği, Sinop Üniversitesi ve Sinop Belediyesinin katkılarıyla sürdürülmüş olup, araştırmada elde edilen bulguların raporlanması tamamlandığında değerlendirilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne gönderilecektir. Böylece gerek 2001 yılında dalışa yasak sahaların belirlenmesi ile ilgili  alınan Bakanlar Kurulu Kararı gerekse 1.Derece Sit Alanı ilanı ile ilgili Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararları tekrar gözden geçirilecek ve Sinop’un denizle bağlantısı tekrar kurulacaktır” dedi.
 
Editör: Gülay Yıldırım Kavak