Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim genel Müdürlüğü “Bitkisel üretimi geliştirme projesi” kapsamında Sinop’ta ilk kez topraksız çilek yetiştiriciliği projesi uygulandı. Mühendis Necat Demirbaş ve Ferda Bıcakçı koordinatörlüğünde Sinop Merkez Mertoğlu köyünde gerçekleştirilen proje ile dekar başı yaklaşık 25 ton ürün alınması hedefleniyor. 

Projenin örnek çiftçisi Ümit Çekirdek’e ait serada gerçekleştirilen proje tanıtımında, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür vekili Ahmet Tam, Şube Müdürü Yakup Yüzbaşı ve Proje Sorumlusu Necat Demirbaş, Sinop’ta ilk kez uygulanan proje hakkında bilgiler verdi. 

TOPLAM BÜTÇE 7 BİN 500 TL
Sinop’ta ekonomik anlamda çilek üretimini artırmak amacıyla ilk defa 2015 yılında Topraksız çilek yetiştiriciliği projesinin hayata geçirildiğini belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür vekili Ahmet Tam proje kapsamında Mertoğlu köyünde 100 m2’lik alanda sera topraksız çilek üretimi yapıldığını ifade etti. Tam; “Toplam Bütçesi yaklaşık 7 bin 500 TL’ ye mal olan bu proje ile İlimiz ekonomisine katkı sağlamayı amaçladık. Hem genç çiftçi projesi kapsamında verilen desteklerle hem de özel idare bütçeli desteklerle bu çilek üretiminin ilimiz ekonomisine katkı sağlamak amacıyla yaygınlaştırmak istiyoruz” dedi.

DEKAR BAŞI 25 TON ÜRÜN ALINMASI BEKLENİYOR
Klasik çilek yetiştiriciliğinde dekara yaklaşık 8-10 ton ürün alındığına dikkat çeken İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür vekili Ahmet Tam, bu proje ile ürün veriminin yaklaşık 20-25 ton civarı olmasını beklediklerini ifade etti. Tam; “Bu serada 2015 yılı sonunda Genel Bütçe “Bitkisel Üretimi Geliştirme” projesinden 150 adet kokopit, 150m. Plastik kokopit altlığı ve 630m. Profil demir alarak bu alanı oluşturduk. 2016 yılı içerisinde 2 bin adet Albion yani yediveren çeşidi çilek fidesi aynı bütçeden alınarak bin 500 adet Kokopitlere ve 500 adet yere dikilerek çilek üretimini başlatmış olduk. Bitki besin maddeleri solüsyon hazırlama ve veriş şekli ile miktarı çiftçimize reçete edilerek gelişmeler her hafta tarafımızdan kontrol ediliyor. Klasik çilek yetiştiriciliğinde dekara yaklaşık 8-10 ton ürün alınırken bu projemizle verim yaklaşık 20-25 ton civarı olması beklenmekte” diye konuştu.

BU ÇİLEKTEN YİYEN BAŞKA ÇİLEK YEMEK İSTEMİYOR
Projeden elde ettiği verimden çok memnun olduğunu belirten çilek üreticisi Ümit Çekirdek, seradan çıkan çilekten yiyenlerin başka çilek yemek istemediğini belirtti. Çekirdek; “Bu projenin 2 yıllık bir geçmişi var. Ama biz kademe kademe gittik ve düzgün bir şekilde yapalım istedik. Seramızda verim çok güzel. Allah nasip ederse bunu diğer seralarımda da yapmak istiyorum. Getirisi bize yeterli. Ürünümüze talep de gerçekten çok güzel. Şu seradan bir çilek tattığınızda inanın başka çilek yemek istemiyorsunuz. Öyle bir lezzeti var. Bu anlamda bize destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Bu projenin diğer vatandaşlarımıza da örnek olmasını istiyorum. Gençlerimize özellikle bu sektörü tavsiye ediyorum” dedi. 

 
Editör: Vitrin Haber