Hayrat Vakfı ve Milli eğitim bakanlığı hayat boyu öğrenme genel müdürlüğü arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde tüm Türkiye’de Osmanlı Türkçesi kurslarına başlanıldı. Kurslara katılmak isteyenlerin Halk Eğitim Merkezlerine başvurmaları yeterli. 

Hayrat Vakfı ve Milli eğitim bakanlığı hayat boyu öğrenme genel müdürlüğü arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde düzenlenen kurlarda, milli kültürün en önemli kaynaklarını teşkil eden kütüphaneler, arşivler ile diğer şahıs ve kurumlarda mevcut olan Osmanlıca basma ve yazma eserleri okuyup anlayacak, bu eserlerdeki bilgi ve belgelerden azami derecede faydalanacak ve bunları kültür hayatına kazandıracak Osmanlı Türkçesi kurslarını, Osmanlı Türkçesi’ni öğretecek elemanların yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Kursların ücretsiz olduğunu söyleyen yetkililer; “Bu hizmetle halkımızın geçmişiyle, milli ve manevi değerleriyle irtibat kurabilecek bir donanıma sahip olmasını istiyoruz. Aslında gayet kolay olan gerek Osmanlıca öğrenimi daha da kolaylaştırmak istiyoruz. Bununla birlikte kurslardaki eğitim disiplinini sağlamak adına kursiyerlerimizin devamlılığını temin etmeye gayret edeceğiz” dedi. Kurslara herkesin müracaat edip her kesimden insanın istifade edebildiğini vurgulayan yetkililer; “Milli kültürümüzün temelini teşkil eden eserlerimizin hemen hemen tamamı Osmanlıcadır. Halbuki yeni neslimiz kim bilir hangi dedesinden kalmış bir kitap veya eski bir tapu senedinin, bir paranın, bir çeşme kitabesi, tarihi bir çarşı girişi, ya da belki her gün altından geçtiği üniversite giriş kapısında yazılı olan Osmanlıca metnin gerek muhteva gerekse estetik zevkini yudumlamaktan mahrumdur.

Kendi memleketimizde ecdadımızın her zaman şeref duyduğumuz bin yıllık şanlı bir tarih koridorundan bizlere armağan ettikleri sayısız güzide eserler bugün fikri ve estetik boyutta çoğumuza maalesef bir turiste olduğu kadar uzak, anlamsız ve yabancıdır. Buna rağmen ne gariptir ki tamamen bize ait olan ve günümüzde artık Osmanlıca olarak tabir edilen Tarihi Türkiye Türkçesi’ni biz yazı dili olmaktan öte ayrı bir lisan zannedenlerimizin sayısı maalesef hiç de az değildir. Yedi asır cihana hükmetmiş bir milletin çocukları artık önüne konulan çevirilerin dışında atalarının bugüne kadar ki kültür birikiminden istifade edememektedirler. Bu çevirilerin bir çoğunun eksik ya da hatalı olduğu ise ayrı bir vakadır” şeklinde konuştular.

Hayrat Vakfı ve Milli eğitim bakanlığı hayat boyu öğrenme genel müdürlüğü arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde başlatılan Osmanlıca kurslarına katılmak isteyenlerin halk eğitim merkezine müracaat ederek istenilen bilgileri doldurmak yeterli olacak. Ayrıca www.osmanlıcaeğitim.com adresinden de online kayıt yapılacağı gibi 0505 391 45 36, 0534 882 54 72 nolu telefonlardan gerçekleştirilebilir.

Editör: Vitrin Haber