Sinop'ta mübadelenin 92. yıldönümü kapsamında etkinlikler gerçekleştirildi.

Tersane caddesi deniz sahilinde Vali Yavuz Köşger'inde katılımı ile gerçekleştirilen etkinlik kapsamında Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Kültür Araştırmaları ve Dayanışma Derneği üyelerince kaybedilen vatan toprakları ve mübadelede ölenlerin anısına denize çelenk ve karanfil bırakıldı.

Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Derneği Başkanı Kenan Aral yaptığı açıklamada, mübadeleye tabi tutulanların yüzlerce yıldır ekip biçtikleri topraklarını, ekmek parası kazandıkları iş yerlerini, evlerini, ibadet ettikleri kutsal mekanlarını, sevdiklerinin mezarlarını geride bırakarak göçtüklerini söyledi.

Mübadillerin doğdukları toprakları ziyaret etmelerine uzun yıllar izin verilmediğini savunan Aral, "1. Kuşak mübadillerin hemen hemen tamamı memleket hasreti ile bu dünyadan sessizce göçüp gittiler. Son yıllarda giderek artan sayıda mübadil çocuğu ve torunu bir vasiyeti yerine getirircesine aile büyüklerinin yaşadıkları memleketleri ziyaret etmek istiyor. Onların doğdukları kentleri, köyleri, mahalleleri, ibadet ettikleri kutsal mekanları görmek istiyor. Kendi özel tarihlerine ve kültürlerine ait izleri sürmek istiyor" dedi.

AA
Editör: Vitrin Haber