Sinop Nükleer Karşıtı Platform tarafından yapılan açıklamada 5-8 Ağustos tarihleri arasında Sinop’ta “hibakuşa’lar olmasın!” adlı sergi gerçekleştirileceği bildirildi.  

Sinop Yaşlılar Dinlenme Evinde gerçekleştirilecek olan sergi ile ilgili yapılan açıklamada Çernobil Nükleer Felaketi’nin 31. Yılı olması nedeniyle bu serginin, Türkiye’de ve Dünyada radyasyon mağduru olarak sağlıklarını yitirenlere adandığı aktarıldı. Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi; “Hibakuşa” kelimesi, Japonca, “Radyasyon mağduru insan” anlamına gelir. Bu terim ilk olarak Hiroşima ve Nagasaki’ye atom bombası atıldıktan sonra radyasyona maruz kalmış olarak yaşamlarını sürdürmeye çalışan insanlar için kullanılmıştır. Nükleer silah denemelerinin başladığı tarihlerden günümüze kadar uranyum ham maddesinin çıkarılışından, askeri ve ticari amaçlı kullanımının her alanına dek yeryüzünde yüz yıllarca sürecek ekolojik yıkıma yol açtığı ve tüm canlıların yaşamına zarar verdığı anlaşılmıştır. Bu nedenle Atom bombası mağdurlarıyla aynı akıbeti farklı yollardan paylaşan tüm insanlar da birer Hibakuşa’dır . Nükleer silah denemeleri-nükleer silah kullanımı-nükleer santraller-uranyum madenleri-nükleer kazalar-nükleer atıklar var oldukça tüm insanlar ve hatta tüm canlılar potansiyel birer Hibakuşa’dır. 

2014 yılında Nükleer Savaşin Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler (IPPNW) Almanya seksiyonundan Dr. Alex Rosen tarafından bilim insanlarının katkılarıyla hazırlanmış olan sergi, ülkemizde nukleersiz.org’un seçerek dilimize kazandırdığı 20 ayrı nükleer felakete ilişkin posterlerden oluşuyor.

Serginin orjinali Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler (IPPNW)’e ait olup Sivil Düşün AB Programı’na desteklerinden dolayı teşekkür ederiz. 
Sinop Nükleer Karşıtı Platform olarak   "Hibakuşalar Olmasın!" Sergisi'ni ve öncesindeki sunumu  Hiroşima Anması için SNKP'nin ev sahipliğinde Sinop'ta   5 Ağustos günü saat 18:00 itibariyle Sinop Belediye Başkanlığı makamı ile SNKP Dönem Sözcüsü Murat Şahin tarafından  yapılacak açılış  konuşmalarını takiben serginin editör ve hazırlayıcısı Pınar DEMİRCAN tarafından serginin  amacını açıklayan  bir sunum yapılacaktır.

Açılışa  arkadaşlarınızı, komşularınızı, ailenizi getirmeniz  Sinop'ta 5-6-7-8 Ağustos günlerinde Yaşlılar Dinlenme Evi'nde açık  olacak bu serginin  daha iyi anlaşılmasını ve daha çok kişiye hitap etmesini sağlayacaktır. 

 
Editör: Vitrin Haber