Sinop’ta bir araya gelen sendikalar eş zamanlı olarak iki ayrı yerde memur maaşlarını protesto etmek için maaş bordrolarını yaktı.

Sinop Valiliği önünde toplanan Kamu-Sen, Türk Bro-Sen başkanları ve üyeleri ve Türk Kamu-Sen ve Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci’nin katıldığı eyleme yaklaşık olarak elli kişi katıldı. Basın açıklamasında konuşan Metin Süren, “Yapılan toplu sözleşme memurlar ve emekliler adına adeta bir Sevr Antlaşması olmuştur. Memurlarımızın hakları masa başında gasp edilmiş, sorunları yok sayılmış, iki milyon 600 bin memur, 1 milyon 900 bin emekli adeta pazarlanmıştır. Toplu sözleşme masası memurlar adına pazarlık yapılan yerdir. Kapalı kapılar ardında herkesten saklanarak neyin pazarlığı yapıldığı ise hala muammadır. Sahibinin sesi olanların imzaladığı toplu sözleşme memur ve emeklinin tam 730 gününü çalmıştır" dedi. Basın açıklamasının ardından maaş bordrosunu yakarak yapılan zamları protesto edildi.

Basın açıklamasından sonra eyleme destek amacı ile Sinop’a gelen Türkiye Kamu-Sen Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci ise yaptığı konuşmada memur maaşlarına yapılan zamları eleştirdi. Demirci, "Kamu çalışanlarını 2014 yılı için 123 Türk Lirası ki bunun karşılığı ortalama devlet memuru maaşına yüzde 5.2 artış getiren bir hak edişle karşı karşıyayız. TÜİK 11 ayın yirmisi itibari ile bir açıklama yaptı. 'Türkiye’de satın alma paritesinin 2014 yılı başı ve sonu kıyaslaması ile yüzde 12 oranında bir değer kaybettiğini' ifade etti. Merkez Bankası hükümetin enflasyon rakamına rağmen 9.6'lık bir enflasyon oranı ile yılın kapatıldığını ifade etti. Maliye Bakanlığı yeniden değerle oranını 10.11 olarak ifade etti. Ortaya çıkan rakam ön görülmüş yüzde 5.2 lik bir enflasyonun karşılığında devletin kendi resmi rakamları bir değişim yada kayıp olduğunu ifade ediliyor. Bu toplu sözleşmede memurların nasıl pazarlandığını, haklarının nasıl gasp edildiğini gösteren bir uygulamadır" diye konuştu. 
Öte yandan Uğur Mumcu Meydanı'nda da eş zamanlı olarak eylem yapan yaklaşık 80 kişilik KESK üyeleri de memur maaşlarını protesto ederek basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında konuşan KSK Dönem Sözcüsü Metin Gürbüz de memur maaşlarına yapılan zamları eleştirerek hükumete yüklendi.

Basın açıklamasının ardında maaş bordrosunu yakıldı. Gerçekleşen eylemler olaysız bir şekilde sona erdi.

İHA
Editör: Vitrin Haber