Atatürk Anıtına İl Milli Eğitim Müdürlüğü çelenginin sunulmasıyla başlayan tören saygı duruşu ve istiklal marşı ile devam etti.

Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Belediye Başkanı Baki Ergül, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Osman Coşgun, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Uysal, AK Parti İl Başkanı Cengiz Tokmak, CHP İl Başkanı Mustafa Acun, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Ahmet Soysal, daire amirleri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirilen törende bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt; Millet iradesinin simgesi olan TBMM'nin kuruluşunun 93. yıldönümünü büyük bir gurur ve sevinçle kutladıklarını söyledi.

Konuşmasında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah ve mesai arkadaşlarını, Birinci Meclis'in ebediyete intikal eden bütün mensuplarını hürmet ve şükranla andığını belirten Akkurt şunları söyledi; “Birinci dünya savaşından sonra hasta adam olarak nitelendirilen Osmanlı İmparatorluğu birçok alanda gerileme göstermiş ve Atatürk’ün gençliğe hitabesinde bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessilleri, cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kalelerini zapt etmiş, bütün tersanelerine girmiş, bütün ordularını dağıtmış ve memleketin her köşesini bir fiil işgal etmişlerdi. İşte bundan daha elim ve daha vehim olan işlerde vardı. Millet fakr-u zaruret içinde harap ve bitap düşmüştü. Yiyecek ekmeği üretecek malzemesi savaşacak silahı yoktu. İşte böyle zor bir durumdan ancak Milletin azmi ve kararlılığı ile kurtuluş olabilirdi. Onun için 19 Mayıs 1919 da samsundan başlayan yolculuk Amasya, Erzurum ve Sivas illerinde yapılan Millet buluşmaları ile Ankara’ya taşındı. Ankara’da meclis açıldığında Tarihler 93 yıl önce bu günü gösteriyordu. Dünyada çocuklarına bayram armağan eden tek lider olan Atatürk çocuklara sonsuz güven duyuyordu, ulusal egemenliğin kavranmasını ve yaşatılmasını onlardan istiyordu.

Dünya çocuklarıyla beraber kutlamakta olduğumuz bu bayram, gönüllerimizdeki sevgi, kardeşlik dostluk duygularını, barış ve huzur dolu bir dünyanın temelini oluşturmaktadır. Bütün Cihan Bilmelidir ki, Bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur. Hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da Milli Egemenliktir. Yalnız bir makam vardır o da milletin kalbi, vicdanı ve varlığıdır. Sevginin ve barışın büyütüldüğü acıların ve sıkıntıların bittiği huzurlu ve mutlu nice bayramlar kutlamak dilek ve temennisiyle ulusal egemenlik ve çocuk bayramının 93.yılını kutlar bu vatanın bizlere yurt edilmesinde canlarını gözünü kırpmadan feda eden aziz şehitlerimizin manevi huzurunda hepinizi saygıyla selamlarım.” Günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunduğu programda Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu Halk Oyunları ekibi bir gösteri sergiledi. Damla Gençlik ve Spor Kulübü öğrencileri tarafından hazırlanan gösteri ile devam eden program ilkokul ve ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen “çocuk gözüyle ulusal egemenlik” şiir ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile son buldu. 

Ali Fuat Özşahin



Editör: Vitrin Haber