Balık av yasağının 1 Eylül'de sona erip balıkçıların "Vira Bismillah" diyerek denize açılmasına karşın Sinop ve çevresindeki büyük balıkçı tekneleri, bölgedeki askeri faaliyet nedeniyle denize açılamıyor. 

Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanlığı tarafından Sinop Liman Başkanlığına gönderilen yazıda, askeri faaliyet icra edilmesi nedeniyle denizde güvenlik tedbirleri alınması istendi. 1 Eylül'de av yasağı sona ermesine rağmen Sinop ve çevresindeki bölgede bulunan büyük balıkçı tekneleri henüz ava çıkamadı.

Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Ali Bayrak, 1 Eylül'de balık sezonunun açıldığı dönemde Sinop açıklarında askeri faaliyet yapılmaya başlandığını belirtti.

Geçmiş yıllarda bu faaliyetin balık sezonuna denk gelmediğini, genellikle haziran ayında yapıldığını dile getiren Bayrak, "Bu yıl ise askeri faaliyetlerin 1-10 Eylül tarihlerinde yapılması nedeniyle Sinop'tan Giresun'a kadar olan kıyı şeridinde 09.00-18.00 saatlerinde denizlerde güvenlik önlemi alınıyor. Dolayısıyla büyük balıkçı teknelerimiz ava çıkamıyor. Bu da balıkçılığımızı olumsuz etkiliyor" dedi.

Yasak nedeniyle sadece kıyı balıkçıları ve amatörlerin avlanabildiğini, profesyonel balıkçıların ise denize açılamadığını anlatan Bayrak, bazılarının İstanbul tarafına gittiklerini, büyük çoğunluğunun ise barınaklarda beklediğini kaydetti.

Balıkçılar olarak söz konusu faaliyetin av sezonu öncesine alınmasını talep ettiklerini dile getiren Bayrak, "Bu sene mağdur olduk. Önümüzdeki yıllarda mağduriyet yaşanmaması için atışları av yasağı dönemde yaparlarsa biz de mağdur olmayacağız. Yetkililerden bu konuda yardım bekliyoruz" diye konuştu.

AA 

Editör: Vitrin Haber