Ormanlık alanlarda açılan yollar, özellikle bir orman yangını çıktığında yangına daha hızlı müdahale edilmesinde ve yangının büyümeden söndürülmesinde önemli rol oynuyor. Bu yollar yangınlara müdahale yanında koruma, rekreasyon, sosyal, erozyon kontrol, toprak muhafaza gibi maksatlarla da açılabiliyor. Bu yollar hangi maksatla açılıyorsa planlamalar da ona göre yapılıyor.

Bu çerçevede 2017 yılında Kastamonu ve Sinop’ta orman yangınlarıyla daha etkin mücadele ve ormancılık faaliyetlerinin daha etkin gerçekleştirilebilmesi maksadıyla 188 km’lik yeni orman yolu açıldı. Yine bu illerde 170 km’lik yolda büyük onarım, 286 km’lik yolda üst yapı, 240 km’lik yolda da sanat yapısı yapıldı. Ayrıca Sinop’un Türkeli ilçesinde hem ormancılık faaliyetlerinde kullanmak hem de köylerin ulaşımında kullanılmak üzere 10 metrelik bir de köprü tamamlanarak hizmete alındı. 2017 yılı içerisinde yapılan bu yatırımlar için ise yaklaşık 23 milyon lira harcama yapıldı.

YOLLAR, YANGINLARIN VERDİĞİ ZARARIN AZALMASINDA ÖNEMLİ ROL OYNUYOR
İstatistiksel olarak orman yangınlarında zarar gören alanların son yıllarda büyük ölçüde azaldığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Bu istatistiki verinin ortaya çıkmasında bu yolların büyük rolü bulunuyor. Ormanlarda açılan yolların yangına hızlı müdahalenin yanında, yangının yollar sayesinde karşıya geçmesi ve yayılmasının önlenmesi gibi faydası da bulunuyor. Ayrıca bu yollar ormanlarda yaşayan köylülerin ulaşım ihtiyaçlarına da cevap veriyor. Kastamonu ve Sinop’ta açılan yeni yollar da bu maksatlarla kullanılacak” değerlendirmesinde bulundu.
Editör: Vitrin Haber