Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinin 1992 yılında Ermeniler tarafından işgali sırasında Hocalı’da yapılan katliam, yirmi üçüncü yıldönümünü olan 26 Şubat günü Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi konferans salonunda anıldı. 

Sinop Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Öğrenci Kulübü tarafından hazırlanan “Hocalı’sız 23. Yıl-Unutmadık, Unutturmayacağız!” konulu anma programı, saygı duruşu, İstiklâl Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı’nın dinlenmesiyle başladı. Etkinliğin açılışı ve sunumu, Sinop Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Öğrenci Kulübü yönetim kurulu başkanı Elif Diler ve kulüp üyesi Erhan Baylan tarafından yapıldı. Etkinliğin amacının kısaca açıklandığı konuşmada, Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözünün önemine dikkat çekildi. Konuyla ilgili bir video gösterisinin ardından, kulüp yönetim kurulu üyesi Nurlan Agayev, Hocalı katliamını anlattı. Katliamdan dokuz ay kadar önce Hocalı’nın bir köyünde dünyaya gelen ve bebekken, doğduğu toprakların kana bulanmasını yaşayan Nurlan Agayev, halen Ermeni işgali altında bulunan Hocalı’nın bir evladı olarak salonda bulunan izleyicilere o acı günlerin havasını soluttu.

Konuşmasının sonunda, katliamın sadece Azerbaycan halkına karşı değil, tüm insanlığa karşı yapıldığını ve sorumluların bir gün adalet karşısında hesap vereceklerine inandığını söyleyen Agayev, Karabağ’daki işgalin barışçı yollardan sonlandırılmasına taraftar olduğunu da belirtti. Kardeş Azerbaycan halkının acısını paylaştıkları için izleyicilere teşekkür eden Agayev’in duygulu konuşmasından sonra Azeri şairlerin şiirleri okundu. Hocalı katliamına ve Türk-Azeri kardeşliğine dair şiirlerin ardından, barışa bir kez daha vurgu yapılarak, çocukların bir gün dünya barışını sağlamaları özlemi dile getirildi. Nazım Hikmet’in, aynı duyguları yıllar önce dile getiren “Dünyayı Verelim Çocuklara” şiirinin okunmasından sonra, kulüp üyelerinden kurulu koro, Nebiyev’in “Bir Milletin Sesi” adlı uzun şiirini başarıyla seslendirdi. Sinop Üniversitesi öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği etkinlik büyük beğeni topladı.
Editör: Vitrin Haber