İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Sinop Şubesi organizesinde gerçekleştirilen ve çeşitli STK’ların da destek verdiği ''Halep'e Yol Açın'' kampanyası kapsamında toplanan 2 bin 460 çuval un, 32 Çuval pirinç, 40 koli gıda, 152 adet battaniye ve 30 Çuval muhtelif gıda Halep'e ulaştırılmak üzere yola çıktı.

Eski otogar mevkisinde gerçekleştirilen uğurlama törenine Sinop Valisi Hasan İpek, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, İl Genel Meclisi Başkanı Şükrü Gündoğdu, İl Müftü Vekili Fatih Tavlaşoğlu, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Sinop Temsilcisi Cemalettin Koca bazı kurum müdürleri ve STK yöneticileri katıldı.

Programda bir konuşma yapan İHH Başkanı Cemalettin Koca, düzenlenen kampanyaya destek veren herkese teşekkür etti. Kaya; “Suriyeli kardeşlerimizle aramızda sınırların çok daha ötesine giden gönül köprüleri var. Bu zor günlerde, aynı coğrafyayı, aynı inanç ve kültürel paylaşan kardeşlerimize el uzatmanın insani görevimiz ve inancımızın gereği bilinciyle mazlum Suriye halkına yardım etmek üzere Türkiye genelinde başlatılan Halep'e yardım kampanyasına Sinop'ta bulunan sivil toplum kurulaşanımızdan insan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) ile Memur Sen'in önderliğinde; Anadolu Gençlik Derneği, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), Birlik Vakfı, Cihannüma Dayanışma ve işbirliği Platformu Derneği, Ensar Vakfı, ilim Yayma Cemiyeti, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Sinop İmam Hatipliler Derneği (SiMDER) olarak yaklaşık bir ay önce İlimiz ve İlçelerimizde bir yardım kampanyası düzenlenmiştir. Yardım kampanyası ile toplanan nakdi yardımlarla dört tır un, ayrıca bir tır da un, kuru bakliyat ve battaniye olmak üzere toplam beş tır malzeme bugün ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere ilimizden hareket ediyor. Hz. Peygamber'in "Müminler kardeştir. Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir." Hadisi şerifini şiar edinen ve hassasiyet gösteren kadirşinas halkımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Allah hepsinden razı olsun” diye konuştu. 

ÜÇ MİLYON SURİYELİ KARDEŞİMİZE ENSAR BİLİNCİYLE GÖNÜLLERİMİZİ AÇTIK
Bölgede 5 yıldır süren savaşta 600 bin masum insan katledildiğini 12 milyon Suriyelinin evlerini, yurtlarını terk etmek zorunda kaldığını belirten İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Sinop Temsilcisi Cemalettin Koca, Suriyeli insanlara ensar bilinciyle gönüllerini açtıklarını söyledi. Koca; “5 yıldır süren savaşta 600 bin masum insan katledildi. 12 milyon Suriyeli evlerini, yurtlarını terk etti. Ülkemiz, 5 milyon insanın başka ülkelere sığınmasına neden olan savaşta, komşularının yaşadığı bu büyük drama kayıtsız kalmadı. Bugün üç milyon Suriyeli kardeşimize ensar bilinciyle kapımızı, yurdumuzu, evlerimizi ve gönüllerimizi açtık. Onların evleri, şehirleri yıkıldı. Bir kültür, bir nesil yok edildi. Yetmedi, kuşatma altında Halepli kardeşlerimiz açlığa mahkum edildi. Kadınların gözyaşlarını, çocukların acı içinde ölümünü maalesef dünya izledi." Her zaman dualarımızda yer verdiğimiz kardeşlerimize, ülkemiz topraklarında ve gönlümüzde de yer açtık. Halep'te insanlık ölürken, insanı ve insanlık onurunu yaşatmak için devlet ve millet olarak Halep'e yardım seferberliği başlatırken, aynı anda Sayın Cumhurbaşkanımızın koyduğu irade ile Halep'te ateşkes sağlandı. Bu sayede açılan insani koridor ile Halepli mazlumlar ölümden kurtulmuş, gördükleri zulüm sona ermiş oldu. Allah'a hamdolsun ki büyük bir devletimiz var. Kahraman ve cömert bir milletimiz var. Bu zamanda acılar yaşayan Suriyeli kardeşlerimiz nasıl ki bizlere Çanakkale’de, İstiklal Savaşı’nda, gönül coğrafyamızdan koşarak gelip bize yardım etmişlerse bizlerde bunun bir şükran ifadesi olarak inanç değerlerimiz üzerinden bunu yapmak zorundayız. Dileğimiz, Suriye’de normal yaşama dönülsün ve insanlar orada kendi topraklarında aileleriyle huzur ve barış içerisinde yaşasın. Hz.Mevlana “Yüreği yanmayanın gözü yaşarmaz” der. Bizlerin yüreği yanık. Bizler öyle bir milletiz ki geçmişten günümüze yardım ihtiyacı olan her milletin yanında olmuşuz. Bu bizim şiarımız ve bunla da gurur duymalıyız” diye konuştu. 

BU TIRLARIN İÇERİSİNDE SİNOP’UN KALBİ VAR
Halep’e uğurlanacak olan TIR’ların içerisinde Suriyeli insanların derdiyle dertlenen Sinopluların gönüllerinin olduğunu belirten Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Sinop Temsilcisi Cemalettin Koca, bölgede süren zulmün bir an evvel bitmesi temennisinde bulundu. Koca; “Bu TIR’ların içerisinde, öğrencilerimizin kermes düzenleyerek elde ettikleri gelirlerden alınarak Halepli kardeşlerine gönderdikleri gıda paketleri var. Bu TIR’ların içerisinde; oyuncaklarını Halepli çocuklara gönderen küçük yüreklerin büyük kalpleri var. Bu TIR’ların içerisinde; gönderdiği zeytin paketinin üzerine "LA TAHZEN İNNALLAHE MEANA" "Üzülme ALLAH (cc) bizimle beraberdir"(Tevbe-40). Ayeti kerimesini yazan kardeşinin derdiyle dertlenen, onun acısıyla yüreği yanan annelerimiz var, kardeşlerimiz var. Kısaca Bu TIR’ların içerisinde, Sinop’un kalbi var. Tekrar tüm halkımıza şükranlarımızı sunuyor, bu uğurlama törenine katıldığınız için hepinize teşekkür ediyoruz” dedi. 

SURİYE’DEKİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ
Programda daha sonra bir konuşma yapan Vali Hasan İpek de devlet ve millet olarak Suriye’deki insanların yanında olduklarını söyledi. İpek; “Suriye’de bildiğiniz gibi çok ciddi problemler yaşanıyor ve Türkiye Cumhuriyeti olarak Suriye’deki vatandaşlarımızın, Suriye’deki insanların, kardeşlerimizin her zaman yanındayız ve onlara her türlü destek olmak için varız hem devlet olarak varız hem millet olarak varız. İşte Sinop’tan gönderdiğimiz bu yardımlarda millet olarak oradaki insanların nasıl yanında olduğumuzu göstermenin bir nişanesidir. Canımızla oradayız, kanımızla oradayız, malımızla oradayız, dualarımızla oradayız, inşallah problemler Suriye’de de biter, Irak’ta da biter, tüm İslam dünyasında da biter ve bizler de huzura kavuşuruz. Ama şunu da çok açık ve net bilmek gerekir ki bizi huzura kavuşturmamak için çalışan çabalayan birçok kişiler, kuruluşlar, ülkeler ve uluslararası üst akıllar var. Bu üst akıllarla da inşallah Cenab-ı Allah’ın yardımıyla canımızla, kanımızla mücadele edeceğiz ve sonunda başarılı olacağız. Bu Sinop’un Suriyeli kardeşlerimize gönderdiği yardım bir iade değildir. Bu bir kardeş yapıdır. Soframızdan artırdığımız birkaç lokmayı paylaşmak için bu yardımları gönderiyoruz” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından İl Müftü Vekili Fatih Tavlaşoğlu tarafından edilen dua sonrasında 5 TIR dolusu yardım malzemesi Halep’e uğurlandı. 

 
Editör: Vitrin Haber