İl genelinde bol miktarda yetişen ve yörede "karaca erik" olarak adlandırılan kırmızı erikler, Sinop ve ilçelerinde vatandaşlar tarafından toplanarak son kez pazarlara götürülüyor. Ayrıca toplanan erikler Sinop ve çevresinde köylüler tarafından konserve yapılarak ya da derin dondurucularda saklanıyor. Birkaç işlemle birlikte bu aylarda konservesi hazırlanan veya derin dondurucuda saklanan erikler, kış aylarında kompostosu yapılarak, soğuk kış gecelerinde sofraları süsleyen en önemli içecekler arasında yerini alıyor.

Market, manav ve pazarlarda mevsim gereği tezgahlardan yavaş yavaş kalkan eriklerin bol miktarda B vitamini içerdiği belirtiliyor. Karaciğer, kalp ve böbrek hastalıklarına, sindirim rahatsızlıklarına, tuzsuz rejim yapan ve romatizma rahatsızlığı olanlara iyi geldiği belirtilen eriğin daha bir çok faydaları bulunuyor.

100 gram taze erik; 66 kalori, 17.8 gram karbonhidrat, 299 miligram potasyum, 17 miligram fosfor, 2 miligram sodyum, 18 miligram potasyum, 0.5 miligram demir, 0.4 miligram lif içeriyor. Erik ayrıca içeriğinde, A, B1, B2, B3, B6, C, E vitamini ihtiva ediyor. Kuru eriğin, tazesine göre daha fazla ve pişirilmeden yenmesi öneriliyor. Bu arada Latince adı 'Prunus domestica' olan eriği, en eski yazılı belgelere göre 2000 yıldır bilindiği belirtiliyor. Severek tüketilen eriğin Kafkasya ve Hazar Deniz'i çevresinden dünyaya yayıldığı sanılıyor.

 
Editör: Vitrin Haber