Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Sinop Şubesi tarafından düzenlenen Mekke'nin fethinin 1387. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında "Mekke'nin Fethi ve Kudüs Gecesi" büyük ilgi gördü. Halk Eğitim Merkezi Salonunda gerçekleştirilen programı, kalabalıktan dolayı yer bulamayan bazı vatandaşlar ayakta izledi.  

Program Hafız Numan Akbaş'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Mahfuz Doğan Karaman İslam ve insanlık tarihindeki bu önemli olayı hatırlatmak ve tekrar yaşamak üzere bir araya geldiklerini söyledi. 

Karaman; "Mekke ve Kudüs’ün fethinin iki büyük fetih olduğunu vurgulayan Karaman sözlerini şöyle sürdürdü; "Günümüz Müslümanlarının bu büyük fetihlerden çıkaracağı bazı dersler vardır. Öncelikle Müslümanlar verdikleri sözü tutarlar, yaptıkları antlaşmayı bozmazlar. Zaferin Allah'tan olduğuna inanırlar. İslam’ı yaşamanın ancak cihat ile mümkün olduğunu idrak ederler. Zafere giden yolda en büyük gücün inanç olduğunun farkındadırlar. Emaneti ehil ellere teslim etmek gerektiğine inanırlar. Fethin gayesinin ganimet elde etmek değil, yürekleri kazanmak olduğunu bilirler. İslam’ın yaşanmasında kadın erkek tüm Müslümanların itaat sorumluluğu olduğunun farkındadırlar. Bir Müslüman'ın gücü nispetinde tüm yeryüzünden sorumlu olduğunu bilirler" dedi.

Yapılan açılış konuşması ardından Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, Mekke ve Kudüs'ün fethiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı. 

MİLLİ BİLİNCİ ANLAMAK İÇİN
Ecdattan tevarüz eden tarih bilincini, medeniyet değerlerini anlayabilmek için sahip olunması gerekenleri anlatan İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, "Bir kılıç olup parlamadan, Fatih Sultan Mehmet olup atını denize sürmeden, Kanuni olup şanlı ordularıyla Avrupa’yı titretmeden, Seyit Onbaşı olup 250 kiloluk top mermisini 'Ya Allah' deyip namluya sürmeden, Sakarya'nın siperlerinde dolaşmadan, Kıbrıs tahkimatı arasından geçmeden, milli bilinci, diriliş sevdasını anlayamaz" dedi. 
 Konuşmasında Sinop'ta metfun Peygamber efendimizin şehit torunu Seyyit İbrahim Bilal Hazretlerine de vurgu yapan Müftü Çelik; "Anadolu'nun İslamlaşmasında, ilk Müslüman kanının döküldüğü bir coğrafyada, Seyyit İbrahim Bilal Hazretlerinin İstanbul'un fethine giderken Sinop'ta şehit olduğu zamandan başlayan Anadolu'nun İslamlaşmasında ki fetih erlerinin mücadelesini görüyoruz" diye konuştu. 

BİR KÖPEK VE YAVRUSU İÇİN ORDUNUN YOLU DEĞİŞTİRİLMİŞTİ
Çelik, Mekke'nin fethine giderken İslam ordusunun yolunun, Peygamberimizin emriyle bir köpek ve yavruları nedeniyle değiştirilmesi hadisesini anlattı. Çelik sözlerini şöyle sürdürdü; "Hudeybiye anlaşmasından tam 2 yıl sonra, efendimiz 10 bin kişilik bir orduya ulaşmıştı. Mekke'nin Fethini haber vermeden hazırlıkların yapılmasını istedi ve Müslümanlar yola düştüler. 10 bin kişilik fetih ordusu Medine'den yola çıktı. Hem Muhacir var, hem Ensar var. O zamana kadar Müslümanların en büyük ordu. Yolda bir köpek yavrusu yeni yavrulamıştır. Peygamber efendimiz onu görünce başına bir bekçi diker ve ordunun yolu köpek ve yavrusundan dolayı yolu değiştirilmiştir. Hani köpek ve yavrularını besleyip, Müslümanları hayvan düşmanı gösterenler var ya; ta 14 asır evvel, çölün o sıcak kayalıklarının bulunduğu yerde, fetih ordusunun elinden kılıç Mekke'yi fethetmeye giderken, bir köpeğe, bir hayvana Peygamberimizin ve ordusunun gösterdiği şefkati görmeliler. 

İl Müftüsü Ali Hayri Çelik'in konuşması ardından sinevizyon gösterimi ve çeşitli ezgilerle programa devam edildi. Sema gösterisinin ardından Siyeri Nebi ödül töreni gerçekleştirilerek dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. İl Müftüsü Çelik, Hafız Numan Akbaş ve ezgilerle programa renk katan Mevlüt Akyol'a günün anısına hediyeleri verildiği program, Abdülcelil Kalyoncu'nun yaptığı kapanış duası ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. 
Programa; 22. Dönem AK Parti Sinop Milletvekili Cahit Can, Saadet Partisi Sinop İl Başkanı Cavit Üçüncüoğlu, AK Parti eski il başkanlarından Yakup Üçüncüoğlu, Memur-Sen Sinop Şube Başkanı Hasan Tüyüboz, İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Hakkı Bafralı, Ensar Sinop Şubesi Başkanı Muhammet Başoğlu, kurum müdürleri, akademisyenler, STK temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 
Editör: Vitrin Haber