Sinop İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Asak, 1 Eylül itibariyle başlayan 2016-2017 balık av sezonu kapsamında yaptığı açıklamada, sektörle ilgili önemli bilgiler verdi. Asak, Sinop'un 175 kilometrelik sahil şeridi ile, mesafe açısından Karadeniz'in yüzde 10 una sahip olduğunu söyledi. Sinop'un, ülkenin balık miktarının yüzde 2'sini, Karadeniz'in ise yüzde 7'sini oluşturduğunu kaydeden Mehmet Asak, Sinop'ta yaklaşık 20 bin kişinin sektörden direkt olarak etkilendiğini dile getirdi. 

SAHİL ŞERİDİ OLARAK KARADENİZ'İN YÜZDE 10'UNA SAHİBİZ
İl Müdürü Asak sözlerini şöyle sürdürdü; 8 bin 333 kilometre kıyı sınırı olan ülkemizin Karadeniz kıyısı; bin 650 kilometredir ve Sinop ilinin 175 kilometresi sahil olup, mesafe açısından Karadeniz'in yüzde 10 una sahip olmasına rağmen balıkçılık açısından son derece önemlidir. İlimiz sahillerinin sığ kıyılara sahip oluşu, coğrafi konumu, sürü oluşturan balıkların göç yolu üzerinde bulunması ve Karadenizli balıkçılarımızın avlanma sezonuna ilişkin ilk işareti aldıkları bölge olması nedeniyle, su ürünleri üretimi içinde önemli bir ekonomik paya sahiptir. Sinop'ta avlanan balık miktarı ülkemizin yüzde 2'sini, bölgemizin ise yüzde 7'sini oluşturmaktadır. 

2 BİN 653 BALIKÇIMIZ VAR
Sinop; palamut, lüfer, hamsi, istavrit gibi ekonomik değeri yüksek olan pelajik türlerin göç yolu üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca kalkan, mezgit, barbunya gibi dip balıklarının da bol olarak av verdiği bir alandır. Ayrıca verimli deniz salyangozu sahalarına sahiptir. Sinop ili küçük bir il olmasına rağmen Karadeniz'de yüzde 9.8'i kapsayan 459 adet balıkçı gemisi sayısı ile Karadeniz'deki balıkçı filosu içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu gemilerde çalışan 2 bin 653 ruhsatlı balıkçı ile birlikte sektörden geçimini sağlayan sayısı yaklaşık 20 bin kişiyi bulmaktadır. İlimizin başka özelliği de, sularının büyük bir kısmının trol avcılığına kapalı olmasıdır. Bunun yanında çok fazla koya sahip oluşu, kıyılarımızın balıkların üreme ve çoğalma alanı olmasını sağlamıştır. 

BALIKÇIMIZIN DUYARLI OLMASI OLUMLU SONUÇ VERDİ
Denizlerde Sahil Güvenlik 72 Bot Komutanlığı karada Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma kuvvetleri ile yapılan sıkın sıkı korumacılık ve dikkatli denetimler ve balıkçılarımızın va yasa dışı avcılık yapmama konusunda duyarlı olmaları sonucu demarsal balıkların boy ve ağırlıklarında gözle görülür bir artış olmuştur ve popülasyonlan çoğalmıştır. Hatta kırlangıç balığı gibi Karadeniz'de kaybolan türler bile görülmeye başlamıştır. Bu durum balıkçılığımızın geleceği açısından umut vericidir. Bu nedenle zaman, yer, ağ ve boy yasaklarına uyularak bilinçli ve dengeli avcılık yapılması ve bu zenginliğimizi gelecek nesillere de aktarılması en önemli ve öncelikli görevimizdir. ayrıca ilimiz su ürünleri sektörü, su ürünleri işleme tesisleri, balık-unu ve yağı tesisleri ve soğuk hava depoları ile bölge ve ülke ekonomisi için de büyük önem taşıyan bir sektör durumundadır. Uzak doğu ülkelerine yapılan deniz salyangozu ihracatından yıllık ortalama 10 Milyon Dolar civarında gelir elde edilmektedir".
Editör: Vitrin Haber