Orman ve Su İşleri Sinop Şube Müdürü Mete Karakaş, Sinop'ta ve ülke genelinde sürdürülen av turizmi çalışmaları hakkında bilgi verdi. Av turizmi uygulamalarının, turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi adına önemli bir kaynak olduğunu dile getiren Orman ve Su İşleri Sinop Şube Müdürü Mete Karakaş, turizm hareketlerinin ülke geneline ve tüm yıla yayılması ile sosyo-ekonomik kalkınmanın homojen dağılımının sağlanmasında av turizminin oldukça etkili olduğunu kaydetti.  

SÜREÇ 1950'LERDE BAŞLADI
Av turizminin; turizmin değişik bir uygulama şekli olduğunu belirten Mete Karakaş; "Avcı niteliğine sahip kişilerin avlanma amaçlarını gerçekleştirmek üzere belirlenmiş ilkelerle yaptıkları etkinliklerdir. Avcılar, av turizmi faaliyetleri ile yaban hayvanlarının boynuz, diş, post benzeri hatıra değeri taşıyan kısımlara sahip olmakla birlikte, değişik kültürleri tanıma ve değişik yerleri görme olanağı elde etmektedirler. Ülkemizde 1950'lili yıllarda avcıların birçok av hayvanını herhangi bir kurala bağlı olmaksızın bedelsiz avlamalarıyla başlayan süreç 1970’li yıllara çeşitli kuralların getirilmesiyle yasal anlamda av turizmi uygulamalarını başlatmıştır. 1977 yılında yabancı avcıların avlanabilmeleri, seyahat acentesi aracılığıyla ülkemize girebilmeleri ve bir bedel ödeyerek avlanabilmeleri ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır ve yurdumuzda ilk av turizmi uygulaması 1977 yılında yaban domuzu (Sus scrofa) avı ile başlamıştır" dedi.

EL EDİLEN GELİRİN YÜZDE 50'Sİ KÖYLERE KALIYOR
Sinop'ta sürdürülen av turizmi faaliyetleri konusunda verisel bilgileri de açıklayan Karakaş, rakamların her geçen yıl arttığını bildirdi. Mete Karakaş sözlerini şöyle sürdürdü; "Sinop İlinde son 5 yılda Av Turizmi getirileri giderek artmakta ve bu artışın ülke ekonomisine katkısı 2011 yılında; 32 bin 287,50 TL , 2012 yılında; 35 bin 469,56 TL, 2013 yılında 34 bin 445,14 TL, 2014 yılında 75 bin 107,91 TL, 2015 yılında 75 bin 765,04 TL olarak tespit edilmiştir. Elde edilen gelirin %50’ye yakını köy tüzel kişiliklerine aktarılmaktadır. Köyler için yaban hayvanları zarar olmaktan çıkıp kazanç kaynağı olmaktadır.

SİNOP'TA KARACA-GEYİK VE DOMUZ
Özellikle Boyabat, Erfelek ve Ayancık ilçelerinde bulunan; Karaca (capreolus capreolus), Kızılgeyik (cervus elaphus), Domuz (sus scrofa) gibi yaban hayvanı popülasyonları Sinop’ta yaban hayatı için kaynak değer olarak ifade edilebilir. Ayrıca amaçlarının Av Turizmi dışında yöre insanlarının yaban hayatı kaynaklarının varlığından oluşan katma değerden yararlandırılmasını sağlayarak kırsal kalkınmaya desteklemek, doğal kaynakların turizm amaçlı sürdürülebilir kullanımını sağlamak, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürebilir kullanımını sağlamak, avcılığın doğal hayata zarar vermeden bilinçli olarak yürütülmesini sağlamaktır" 

EN BÜYÜK SORUN KAÇAK VE BİLİNÇSİZ AVCILIK
Avlanmayı ve Av turizmi uygulamalarını düzenleyen kuruluşun Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olduğunu ifade eden Mete Karakaş açıklamasını söyle sonlandırdı; "Ülkemiz için en büyük sorun kayıt dışı kaçak ve usulsüz avcılık, bilinçsiz ve aşırı avlanmadır. Bunu önlemekte bir vatandaşlık görevidir. Kaçak ve usulsüz avcılık yapanların tespiti halinde görenlerin en yakın kolluk kuvveti ve orman teşkilatına bilgi vermelerini rica ediyoruz"
 
Editör: Vitrin Haber