Daha önce maliyeti 22 milyar dolar olarak öngörülen Sinop'ta yapılacak Türkiye'nin ikinci nükleer santralı için maliyetin şimdi de 15.3 milyar $ olacağı belirtildi. Japon Nikkei Gazetesi'ne göre ayrıca inşaatta 3 Türk şirketi olacak.

Japonya'da yayımlanan Nikkei gazetesi, Sinop'ta inşa edilecek nükleer santralın maliyetinin 16.3 milyar dolar olacağının tahmin edildiğini yazdı. Haberde, inşaatta Japon ve Fransız şirketlerin yanı sıra iki veya üç tane de Türk şirketinin yer alacağı belirtildi. Türkiye'nin ikinci nükleer santralı olacak Sinop Santralı'nın maliyeti daha önce 22 milyar dolar olarak öngörülmüştü. Santralı yapacak konsorsiyum Japonya, Fransa ve Türkiye'den oluşuyor. Türkiye'den kamu adına Elektrik Üretim A.Ş hissedar olacak. 

Yüzde 25'i inşaata 
Gazetenin haberinde, santralın 2 trilyon yen, yani yaklaşık 16.3 milyar dolarlık maliyetinin yüzde 20-25'inin inşaattan oluştuğu tahmin edildi. Habere göre, kısa süre içinde kurulması beklenen proje yönetim şirketinde Mitsubishi Heavy Industries hissedar olacak. İnşaatta ise Japonya'da Taisei ve Obayashi şirketleri rol alacak. Fransız inşaat şirketi Bouygues ve iki veya üç Türk şirket Japon şirketlerle ortaklık kuracak. 

1 NİSAN'DA KABUL EDİLDİ 
Bu arada Türkiye'nin ikinci nükleer santralı olacak Sinop'taki santralın yapımını öngören uluslararası anlaşma 1 Nisan tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti. Japon Mitsubishi Heavy Industries (MHE) Itochu Corp. ve Fransız şirketi GDF Suez 2013'te yapılan bir anlaşmayla santralın yapımını ilk olarak 22 milyar dolar bedelle üstlenmişlerdi. Nükleer santral 4.800 MW gücünde olacak ve MHE ile Fransız Areva şirketinin imal edecekleri Atmea 1 tipi reaktörlerle çalışacak. 

'Üst düzey güvenlik' sözü verdi 
JAPON ortak Mitsubishi Heavy Industries, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin verdiği 'güvenli nükleer enerji' sözünü yerine getirmek için bir dizi teknolojik yeniliğe imza atmıştı. Firma, Fransız enerji şirketi Areva ile Türkiye'nin ihtiyaçları doğrultusunda tasarladığı 'ATMEA 1' santralını kuracak. Abe, Japonya'nın kazalardan gerekli dersleri çıkardığını vurgulayarak, Türkiye'ye 'en üst düzey güvenlik' garantisi vermişti.

Akkuyu'ya 20 milyar $
Türkiye'nin ilk nükleer santralı ise 20 milyar dolarlık yatırımla Rusya tarafından Mersin Akkuyu'ya yapılacak. Santralın yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi planlanıyor.
Editör: Vitrin Haber