17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında, Cumartesi Anneleri, Sinop cezaevinde yatan ve 1948 yılında kaybedilen yazar Sabahattin Ali’yi  Kırklareli’ndeki sembolik mezarı başında karanfillerle andı. Ünlü şairin kızı Filiz Ali, Sabahattin Ali’nin ‘Aldırma Gönül’ şiirini yazdığı tarihi Sinop Cezaevi'nin ‘Sabahattin Ali Müzesi’ yapılmasını istedi.
 
İnsan Hakları Derneği İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında ilk etkinliğini, Sabahattin Ali’nin hayata gözlerini yumduğu Kırklareli Üsküp Beldesi Sazara Köyü’nde düzenledi. Anmaya, Yazarlar Sendikası üyeleri de katıldı. İnsan hakları savunucuları ve Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının sembolü Galatasaray Meydanı’nda taşıdıkları karanfilleri Sabahattin Ali’nin mezarına bıraktı ve Ali’yi “Benim meskenim dağlardır” şarkısıyla andı.

Anmada basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon Üyesi Sebla Arcan, İHD ve Cumartesi Anneleri olarak bu yılki kayıplar haftasını Sabahattin Ali’ye adadıklarını söyledi. 67 yıldır Sabahattin Ali’nin başına neler geldiğini, nereye gömüldüğünü öğrenemediklerini ifade eden Arcan, “67 yıldır, tüm iktidarlar Sabahattin Ali’nin başına gelenleri gizledi. AKP Hükümeti de ‘Belgeler var ama, zaman aşımına uğradığı için yok edilmiş’ demekle yetindi, faillerin korunması üzerine temellenen ‘devlet geleneğinin’ devamcısı olarak bu suça iştirak etti” dedi. Arcan, “67 yıldır süren bu adaletsizlik artık son bulmalı; devlet, Sabahattin Ali’nin kaybedilmesindeki sorumluluğunu kabul etmeli, kamuoyu önünde başta ailesi olmak üzere tüm toplumdan özür dilemelidir” dedi. Anmada konuşan Cumartesi Annesi Hanife Yıldız, 67 yıldır adaletin sağlanamadığını ifade etti. Haber takibi yaparken katledilen Gazetemiz Muhabiri   Metin Göktepe’nin kardeşi Meryem Göktepe ise anmada yaptığı konuşmada, “Bu topraklarda nerde aydınlığı yazan bir gazeteci, yazar varsa katledilip karanlığa gömmek istiyorlar” dedi. Sebahattin Ali’nin Şu anda yetmiş sekiz yaşında olan kızı Filiz Ali’nin rahatsızlığından dolayı  etkinliğe katılamadığı etkinlikte Filiz Ali, gönderdiği mesajda; Sabahattin Ali’nin ‘Aldırma Gönül’ şiirini yazdığı tarihi Sinop Cezaevi'nin ‘Sabahattin Ali Müzesi’ yapılması isteği dile getirildi. 

 
Editör: Vitrin Haber