Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Sinop Şubesi Başkanı Avukat Yalçın Oğuz, Lozan Konferansı'nın 90. yıldönümü nedeniyle basın toplantısı düzenledi. 

Dernek binasında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Yalçın Oğuz, Lozan'ın, hakkı çiğnenen, bağımsızlık ve hürriyeti alınan Türk Milletinin istilacılara karşı kazandığı askeri üstünlüğü tamamlayan siyasi bir zafer olduğunu söyledi. Oğuz; "Bugün 24 Temmuz 2013 Lozan Antlaşmasının 90’cı Yıldönümünü kutlamanın mutluluğu içindeyiz. Lozan, hakkı çiğnenen, bağımsızlık ve hürriyeti alınan Türk Milletinin istilacılara karşı kazandığı askeri üstünlüğü tamamlayan siyasi bir zaferdir. Lozan Antlaşması’nın önemini Mustafa Kemal 'Türk Milleti Aleyhine Asırlardan Beri Hazırlanmış ve Sevr Muahedesiyle ikmal edildiği zannedilmiş büyük bir suikastın yıkılmasını ifade eden bir vesikadır. Osmanlı tarihinde emsali görülmemiş bir siyasi zafer eseridir' diye açıklamıştır. 

24 Temmuz 1923 tarihi antiemperyalist bir hareketin, Misak’ı Milli esaslarını başarıya ulaştırmanın uluslar arası onayıdır. Gazi ve İsmet Paşa’ların Önderliğinde Gerçekleştirilen Lozan Antlaşması 'Mazlum Milletlerin Yedi Düvele' karşı kazandıkları bir hukuk zaferinin de ortaklaşa tarihidir" dedi.
                  
Lozan Antlaşmasının; 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'da başlayan Anadolu ihtilalinin son aşaması olduğunu dile getiren Yalçın Oğuz açıklamasına şöyle devam etti; "Lozan Antlaşması; 22 Haziran 1919 da Amasya Tamimi’nin temel ilkelerinde yer alan 'Ülkenin ve Ulusun Geleceği Tehlikededir' gerçeğinden yola çıkan yurtseverlerin eriştikleri onurlu bir hedeftir. Lozan Antlaşması; 'Tam Bağımsızlık' ve 'Uluslar arası Eşitlik' şiarı’nın dosta düşmana karşı kabul ettirildiği tarihtir. Lozan Antlaşması; 'Kapitülasyonlardan' ve her türlü sömürü boyunduruğundan Türkiye’nin kurtulduğu tarihtir. Lozan Antlaşması; Sevr’e karşı elde edilen ve 'Yüzyıllarca Süren Bir Hesaplaşmanın' sonucunda ulaşılan; siyasal, sosyo-ekonomik ve kültürel bir toplu zaferin ilan edildiği tarihtir" diye konuştu. 

'Hükümete Sert Eleştiri'

Açıklamasında hükümete de yüklenen ADD Başkanı Yalçın Oğuz; "Ülkemiz bugün; ulusal bilinç ve yurtsever kaygılardan uzak, siyasal iktidarların eliyle ülkemiz yeniden Sevr ile yüz yüze getirilmiş, bölünme ve parçalanma tehdidi ile karşılaştığı tehlikelerle dolu bir ortama sürüklenmiştir. Lozan Antlaşması ile elde ettiğimiz kazanımlar, bugünkü iktidar eliyle tek, tek ortadan kaldırılmaktadır. En önemli stratejik tesislerimiz, yeraltı ve yer üstü her türlü zenginliklerimiz devlet eliyle yabancılara ve yandaşlara peşkeş çekilmektedir. Yüz binlerce şehit kanlarıyla sulanmış vatan topraklarımız, kendi elimizle yabancılara mülk satımı ile yabancıların eline geçmektedir. İMF’ye olan borçlarını ödemiş olmakla milleti kandıran bu iktidar, devletin her türlü varlığını satmasına rağmen 522 milyar dolarlık dış borç batağına bu milleti sürükleyerek bir nevi yeni kapitülasyonlar yaratılmıştır. Lozan Antlaşması ile çizilmiş Misak-ı Milli sınırlarımız Sevr antlaşması şartlarına benzer şekilde bölünme durumuna getirilmiştir. Atatürk’ün Yurtta Sulh Dünyada Sulh prensibinden vazgeçerek Türkiye’yi nerede ise bütün komşularımızla düşman haline getirilmiştir" ifadelerini kullandı.  

Editör: Vitrin Haber