Sinop'ta yayın yapan Halksesi adlı haber sitesince bir gazeteci tarafından, il müdüründen şantajla para sızdırmaya çalıştığı iddiasına yer verdiği haber ardından ilgili gazete açıklama yaptı.

Haberde daha önce Sinop'ta görev yapan, şu anda da Rize'de Gençlik ve Spor İl Müdürü olarak görevini yürüten Mustafa Çelik'ten para istediği, vermeyince de kendisini paralel yapıyla ilişkilendiren bir haber yaptığı iddia edildi. 

Haber ardından Mustafa Çelik, suç duyurusunda bulunurken, konunun muhatabı gazete bu gün kendi manşetinden ve basına gönderdiği yazılı açıklamayla kendisini savundu. 

Yargıya taşınan konuyla ilgili son kararı hukuk verecek. Ancak, daha önce haberimizde konu muhatabı kişi ve kişilerinin de açıklama yapma hakkının var olduğunu belirtmiştik. 

Konuyla ilgili yapılan açıklamayı aynen yayınlıyoruz. 

ÖNCEKİ HABERİ
-----------------------------------------------------------------
Herkes konuştu biz sustuk, şimdi konuşma sırası bize geldi… Sebebinin apaçık belli olduğu ve ‘çamur at izi kalsın’ mantığıyla ve gerçeği yanlış lanse ederek yayınlanan haberlerin kamuoyunu meşgul etmesi sebebiyle böyle bir açıklamayı uygun bulduk.

Sinop’ta son günlerde ktamuoyunu meşgul eden ve gazetemizle ilgili karalama eylemi niteliğinde bulunan ve bir vatandaşa ait olan web sitesi tarafından yapılan haber ile gazetemiz haber koordinatörü Murat Yılmazer’in bir kurum müdüründen para istediği iddialarına cevap hakkımız niteliğinde olan bu haberimizi siz değerli kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

Gazetemizde 27 Haziran Pazartesi günü manşetimizde yayınladığımız ‘Paralel Yapının Safası’ başlıklı haberimizde dönemin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü görevini yürüten Mustafa Çelik hakkında gündeme getirdiğimiz iddiaları kamuoyu ile paylaşmış, sonrasında Çelik’in Sinop’ta yayın yapan bir siteye verdiği demeçte gazetemiz haber müdürü Murat Yılmazer’in Mustafa Çelik’ten para istediği iddia edilmiş ve kamuoyunda yanlış bilgi kirliliği yaratılmıştır.

Dile getirilen ve henüz kesinlik kazanmamış bir iddia haberinde gazetemiz haber koordinatörü Murat Yılmazer’in fotoğrafını ve gazetemizin adını kamuya açık bir şekilde yayınlayan, ‘Vay şantajcı vay’ başlığı ile paylaşan bu kişinin basın yayın kurallarına açıkça uymadığı ve yaptığı haberin bu haliyle suç teşkil ettiği herkes tarafından görülmektedir.

Haberde yer alan konuşma kayıtlarının bulunduğu ekran görüntüsünden de görüldüğü üzere, bu durumun Çelik’in iddia ettiği para yardımı yönündeki demeciyle ilişkilendirmek istenmesi açıkça anlaşılmaktadır. Oysa ki Çelik’e yollanan fotoğraflar ve bilgide herhangi bir tehdit ve para ilişkilendirmeyle ilgisi olmadığı görülmektedir. Mustafa Çelik’in böyle bir iddiasının altında yatan ön yargı apaçık ortadadır. Gazetecilik etiği gereği haber hazırlanırken diğer tarafın da dinlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenden dolayı Murat Yılmazer’in Mustafa Çelik’i gündüz 5-6 kez aradığı, kendisinin telefonu açmaması üzerine gece whatsapp uygulaması üzerinden bu konuyu kendisine ‘sana sıkıntı olur mu’ şeklinde sorulan sorduğu ve karşısında da ‘yok olmaz’ diye cevap aldığı görülmektedir. Yapılacak olan haber ile borç-alacak ilişkisi arasında kurulan bağ tamamen Mustafa Çelik’in durumu kamuoyuna farklı lanse etmek istemesinden kaynaklanmıştır.

Sitede yer alan müdürün ifadelerine göre, Çelik’in bu tür haber araştırmalarında kendisine yöneltilen her soruyu bir ‘şantaj eylemi’ niteliğinde olarak mı gördüğü akıllarda soru işaretleri bırakmaktadır. Oysa ki her basın temsilcisinin habere konu olan isimlere, haberin en gerçek halini yayınlayabilmek adına böyle sorular sorması gayet normaldir. 

Yine haberde iddia edildiği üzere Murat Yılmazer’in Mustafa Çelik’ten istediği paranın ise, aslında yardım parası değil geçmiş dönemde çekilmiş krediden Çelik’e verilen pay olduğu belgeli bir gerçektir. Bu durumla ilgili olarak Murat Yılmazer’in yaptığı açıklamada, Çelik’in aslında gazetemize vermesi gereken paranın, 2013 yılında Esnaf Kefalet Kooperatifi’nden çekilen krediden kendisine verilen para olduğunu belirterek; “Mustafa Çelik, gazetemiz imtiyaz sahibi Fatma Emriye Yılmazer’e kefil olmuştu. Kefil olurken de hatırlandığı üzere Çelik’in eşi aracıyla kaza yapmıştı. Bu gelişmenin ardından Mustafa Çelik bana, borcunun olduğunu ve bir miktar paraya ihtiyaç duyduğunu” söyledi. 

Şimdi soruyoruz Sayın Çelik’e; Bu çekilen krediden sana ne kadar para verdim, bu borçtan dolayı bana hiç geri ödeme yaptın mı, şu ana kadar Mustafa Çelik bu borcun ne kadarını ödedi, kendisi Esnaf Kefalet Kooperatifi’nden bu borçla ilgili olarak hiç aranıp telefona cevap verdi mi, verdiyse kooperatife ne dedi, kooperatiften çekilen para ile ilgili olarak diğer kefilin para ödediğini kendisi biliyor mu, beni arayıp ‘abi kooperatiften beni arıyorlar, icralık olmayayım, ben kurum müdürüyüm ismime bir zarar gelmesin’ diye ithamlarda bulundun mu? Bunların cevabını kamuoyu adına vermesini istiyoruz.”
 
Son olarak tüm bu olaylarla ilgili ‘çamur at izi kalsın’ mantığı ile yapılan bu haberler, aslında gazetemizi yıpratmaya yönelik olsa da bu tür eylemler aslında bizleri daha da güçlendirmektedir.
 
Editör: Vitrin Haber