Karadeniz havzasında ki idari ve kültürel kurumlar arasında ki uzun vadeli bilimsel ve kültürel değer alışverişinin sağlanması için araştırma ağının oluşturulması amacıyla yürütülen proje kapsamında düzenlenen toplantıya, Türkiye, Fransa, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Moldova, Ukrayna, Gürcistan ve Yunanistan'da ki çeşitli üniversite, müzeler ve enstitülerin temsilcileri katılıyor. 

Sinop İl Özel İdaresi AB Proje Ofisi Proje Koordinatörü Ümit Aydın'ın oturum başkanlığında gerçekleştirilen toplantısında açılış konuşmasını yapan Aydın, projenin amaçları ve hedefleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Ümit Aydın, proje ile Roma Döneminden kalma, Karadeniz havzasındaki taşınabilir ve taşınamaz kültürel mirasın bütünleştirilmesi ve tanıtılmasının yanı sıra yerel toplulukların ve otoritelerin kültürel miras olan Roma antikalarının korunmasının hedeflendiğini söyledi.

Sinop'un da bu yönüyle zengin bir tarihi mirasa sahip olduğunu dile getiren Aydın; "İlimizin, antik çağlardan bugüne değin birçok tarihi değerleri bulunmaktadır. Bunların, ekonomik, sosyal ve bilimsel alanlarda yeterince etkin olarak kullanılıp, kullanılmadığı sorusunun cevabı ise ne yazık ki olumsuz olacaktır. Şehrimiz, tarihi geçmişinde birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olmasına rağmen bu konudaki ulusal veya uluslararası bilinirlik seviyesi düşük düzeydedir. İşte bu projeye dahil olmamızın sebebi de; tam olarak bu sorunların çözülerek, tarihe ışık tutacak bir çalışmayla ilin ve Karadeniz’in geleceğinin şekillenmesi çalışmalarına destek olmaktır. Bu sayede Sinop ilinin barındırdığı tarihi potansiyeller daha aktif hale getirilebilir ve bu alanda Karadeniz de araştırma merkezi olma yolunda önemli adımlar atılabilir diye düşünmekteyiz.
   
Bu projenin başarıya ulaşacağı ve Karadeniz’de etkili olacağına dair inancımız güçlüdür, çünkü birlikte olduğumuz ortaklarımızın kurumsal tecrübeleri son derece değerlidir" dedi. 

'Proje 2 Yıl Sürecek'
Projenin 2 yıl devam edeceğini kaydeden Ümit Ayrın; "Proje Haziran 2013 de resmi olarak başlamış ve Temmuz ayında Romanya Tulcea da yapılan ilk toplantı ile start almıştır. Sinop’ta yapılacak 3 günlük toplantılar sonucunda ise bir bilim komitesi oluşturularak anıt listesi ve evrakların detaylandırılması maksadıyla, yöntem belirlenecektir. Toplantı sonrasındaki süreçte ise model bir katalog listesi hazırlanacak, projenin ilerlemesi için gerekli alan, belge ve laboratuar dokümanları gibi malzemeler detaylandırılacaktır. Web sitesi ve Karadeniz'de ki Roma antikaları hakkında temel bilgiler içeren kullanıma hazır bir veri tabanı oluşturulacak, tamamlanmış bir medya ürünü ve bir CD oluşturulacak ve sonrasında Thessaloniki de yapılacak bilimsel komitenin çalışma toplantısı neticesinde, onaylanmış sergi katalogu, baskıya hazır posterler ve çoğaltılmaya hazır medya ürünü ve CD elde edilecek.

Selanik'te yapılacak toplantı sonrasında sergi faaliyetleri başlayacak. Bu sergiler, Romanya, Moldova, Bulgaristan, Türkiye, Ukrayna, Yunanistan ve Gürcistan'da gerçekleştirilecek. 

'Final İstanbul'da Yapılacak'
Proje sonunda İstanbul'da final sempozyumu düzenlenecek. Bu sempozyumda da sergi benzeri faaliyetlerin yanı sıra yaklaşık 100 katılımcı ile projenin değerlendirilmesi ve sürdürülebilirliği hakkında fikir alışverişleri yapılacak. 

Sonuçta bu ve benzer alanlarda, Kuzey yıldızı olarak ta tanımlanan ilimizde, çok daha fazla projeler hazırlanarak, yıldızı üzerindeki tozların silinmesi, daha parlak ve fark edilebilir hale getirilmesi gerekmektedir. Nasıl iki nokta arasındaki en kısa yolu doğru ile tanımlıyorsak, bugünle, hedeflenen gelecek arasındaki en kısa yolu da projeler sayesinde oluşturabiliriz. Projelendirilmemiş fikirlere ya da hedeflere ulaşmak zahmetli ve uzun süreli olması hasebiyle, birçoğu başarılamamaktadır. Projelendirilmemiş hiç bir fikir, hayal ya da hedef asla tam olarak başarılamaz dersek bu hiçte abartılı bir tanım olmayacaktır.

Sinop İl Özel İdaresi AB proje Koordinasyon Merkezi olarak görevlerimiz arasında, proje bilincinin toplumun her katmanına yayılması çalışmalarına katkı sağlamak olduğundan bu proje vesilesiyle de bu konunun da önemini de vurgulamak istedik. Son olarak Karadeniz Roma Antikitesindeki Ahenk ve Çeşitlilik Projesinin ilimize ve tüm Karadeniz bölgesine hayırlı olmasını şahsım ve kurumum adına temenni ediyoruz" diye konuştu.

Toplantının ilk oturumuna Vali Vekili Kaya Çelik, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, İl Özel İdaresi Genel Sekreter vekili Abdullah Eravcı'da katıldı. 

Editör: Vitrin Haber