Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) organizasyonunda, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Diyanet İşleri Başkanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın destekleriyle düzenlenen Küresel Katılım Finans Zirvesi, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

İnsani Finans ana teması ile düzenlenen zirveye; Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, kurum temsilcileri, iş adamları ve akademisyenler katıldı.

Zirvenin açılışında, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mesajında “İnsanı ve insanlığın evrensel mutluluğunu her şeyin üzerinde tutmayı, insanı insan yapan değerleri ve insanın kendisini önemsemeyi ilke edinmiş girişimci, yatırımcı ve profesyonelleri bir araya getiren GPAS İstanbul Zirvesi’nin, tüm toplumların huzur ve refahına değerli katkılarda bulunacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

HEDEF 2050’DE 5 TRİLYON DOLAR
Zirvede konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, küresel finans sistemine paralel olarak Türkiye’de katılım finansının gelişmesi için büyük bir gayret içerisinde olduklarını ifade ederek  “Türkiye 2050’de 5 trilyon dolarlık ekonomi olacak. Bu süreçte İslami finans büyük rol oynayacak” dedi.

EKONOMİDE FAİZİN AĞIRLIĞI AZALMALI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında, sosyal ve iktisadi adaletsizliğin en temel sebeplerinden birisinin faiz olduğunu kaydederek, faizin ekonomideki ağırlığının azaltılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. 

HELAL OLANIN YASAL HALE GELMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, önceliklerinin para artırmak değil, insanların refahını yükseltmek olduğunu ifade ederek, “Sosyal hayatta da helal olanın yasal hale gelmesi için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

KATILIM FİNANSTA SİGORTAMI NASIL YAPTIRIRIM
50 ülkeden 10 binden fazla ziyaretçi ile çok sayıda kurumsal yatırımcı, akademisyen ve bürokratın katıldığı zirvede Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın da "Katılım Finansta Sigortamı Nasıl Yaptırırım” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Dalgın sunumunda, finans sisteminin insanları sömüren değil, hayatlarını kolaylaştıran bir anlayışa sahip olması gerektiğini belirterek Katılım finansın önemini ve ayrıntılarını paylaştı.
Zirvede panellerin yanı sıra eğitim sunumları ile insani finans sisteminin topluma ve insana sağlayacağı faydalar masaya yatırıldı.
Editör: Vitrin Haber