Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Sedat Gönener, deniz suyu sıcaklığının yaklaşık 28 derece olduğunu belirterek, palamut için deniz suyu sıcaklığının 18 derecelerde olması gerektiğini söyledi. Gönener; "Eğer sıcaklık bu şekilde devam ederse palamudu bol avlamak kolay olmayabilir" dedi. 

DHA'nın haberine göre Karadeniz'de 15 Ağustos'ta olta balıkçılığının başlamasıyla tezgahları süsleyen palamuttan kötü haber geldi. Balıkçılar, ağlarını ve teknelerini bakıma alarak 1 Eylül'de başlayacak olan av sezonuna hazırlanırken, Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sedat Gönener, denizde 'Ruma' olarak tabir edilen yem balığının bol olduğunu belirtti. Deniz suyu sıcaklığının 28 derece civarında olduğu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Sedat Gönener, "Bu sıcaklık bu seviyede olursa balıkçılar bu sezon umduklarını bulamayabilir. Palamut için deniz suyu sıcaklığının 18 derecelerde olması gerekir. Su sıcak olduğunda balık dağınık dolaşıyor. İkişerli, üçerli gruplar halinde geziyor. Bu şekilde olunca da avlanması zor. Su sıcaklığı düştüğünde balık toplu olarak hareket ediyor. Eğer sıcaklık bu şekilde devam ederse palamudu bol avlamak kolay olmayabilir" diye konuştu.

Geçen sezon Sinop'ta bin ile bin 300 ton civarında palamut avlandığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Gönener, "Su sıcaklığının düşmesiyle birlikte bu sezon da benzer oranda palamut bekliyoruz. Palamudun avlanma süresi yaklaşık 1.5-2 ay kadardır" dedi.

Halk arasındaki 'Palamut bol olursa hamsi az olur' düşüncesinin de yanlış olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Sedat Gönener, "Burada çan eğrisi kuralının geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Hamside 4-5 yıllık dönemi kapsayan periyotlarda önce bir azalma olur, sonra artar ve tepe noktasına ulaşır, tekrar yine azalır. 'Palamut bolsa hamsi az olur' düşüncesi bilimsel değil, doğru da değil. Geçen sezon Samsun-Sinop arasında 250-300 bin ton hamsi avlandı. Türkiye'nin balık av miktarının 400-450 bin ton olduğunu düşündüğünüzde avlanan hamsi miktarının ne kadar çok olduğunu görürsünüz. Bugünden, 'Bu sezon hamsi şu kadar, bu kadar olur' demek çok da doğru değil. Ancak, 'Balıkçılığımız bitti, öldük, mahvolduk' gibi bir durum da söz konusu değil. Karadeniz'de balık bol miktarda mevcut. Fakat, bilinçsiz ve aşırı avlanmadan da kaçınmalıyız." diye konuştu.




Editör: Vitrin Haber