1 Eylül itibariyle denizlerdeki avlanma yasağı kalkmasının ardından gırgır diye tabir edilen gemilerle denize açılan balıkçılar, balık avlamaya başladı. 1 Eylül’ün Kurban Bayramı’na denk gelmesi nedeniyle Karadeniz’de balıkçılar, balık avına sezon açılışından birkaç gün sonra çıktı. Denizlere açılan balıkçılar, geçen seneki bolluğu bu av sezonunda bulamadı. Geçtiğimiz yıl sezon açılışı ile birlikte kiloluk palamutlarla dönen balıkçıların tezgahlarında bu sene 250 gramlık palamutlar, yüzde 75’lik bir fiyat artışıyla yerini aldı.

"HAMSİNİN BOL OLMASINI BEKLİYORUZ"
Bu sene palamudun geçen seneye oranla az olduğunu ifade eden balıkçılar, "Büyük tekneler şu anda denize çıkmıyor. Ufak kayıklarla yakalanan balıklar tezgaha geliyor. Bu sene hamsinin bol olmasını bekliyoruz. Palamut bu sene kıt oldu. Mezgit, istavrit ve barbunun şu andan daha bol çıkacağını umuyoruz. Geçen sene palamut, bu seneye göre daha fazlaydı. Palamutlar tane 5 ile 8 liradan satışa sunuldu. Geçen sene bu zamanlarda taneyi 2-3 liraya satıyorduk. İnşallah hamsi yüzümüzü güldürür" dedi.

"GEÇEN SENE KİLOLUĞU 5 LİRAYDI, BU SENE 250 GRAMI 5 LİRA"
Palamutların geçen seneye oranla 750 gram daha küçük olduğunu vurgulayan balıkçılar, "Şu anda balık kıt gibi geliyor. Geçen sene palamut çok buldu. Bu sene yok. Denize açılan ufak kayıklar, mezgit, istavrit, barbun gibi balıklar avlıyor. Hamsinin de bu sene bol olacağı söyleniyor. Bu sene havalar çok sıcak gitti. Yağmur da fazla yağmadı. Havalar böyle olunca deniz de bayağı ısındı. O yüzden de balıklar denizin dibinde soğukta dolanıyor. 15 Eylül’den sonra da troller denize açılacak. Geçen sene palamutların tanesi 1 kilo geliyordu. Bu sene 250 gram geliyor. Geçen sene kiloluk palamutların tanesini 5 liradan satıyorduk, bu sene 250 gramlık balıkların tanesini 5 liradan satıyoruz. Yani bu sene palamut yok" diye konuştu.

Sezonun başı olmasına rağmen balık fiyatlarından memnun olan vatandaşlar, sadece palamudun büyüklüğünden şikayetçi oldu. 
Sezon başı itibariyle balıkların tezgahlardaki fiyatları şöyle: İstavrit 5 TL, mezgit ve barbun 10 TL, palamut tane 5-8 TL, lüfer ve çupra ise 20 TL.

 
Editör: Vitrin Haber