Oryantiring son günlerde özellikle üniversite gençleri arasında hafta sonları paintball 'un yanı sıra gerçekleştirilen bir spor faaliyeti olarak öne çıkmaktadır. Oryantiring (genelde koşarak, yürüyerek hedef bulma) her türlü arazide yapılabilen, katılımcıların kontrol noktalarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zamanda ziyaret etmeye çalıştığı bir doğa sporudur.Koşarken düşünebilmek, kaybolmadan ilerlemek, araziyi iyi okuyabilmeyi, haritayı üç boyutlu düşünmeyi gerektiriyor.

Oryantiringi benzerlerinden ayıran en önemli unsur koşarken takip edilecek bir liderin veya işaretlenmiş bir parkurun olmamasıdır. Bulunulan yerden gidilecek yere ulaşmak için her sporcuya göre değişen sonsuz sayıda farklı seçenek bulunmaktadır. Bazı durumlarda fiziksel üstünlük geri pşanda kalırken harita okuyabilme yön bulabilme yeteneği ön plana çıkmaktadır. Sporcuların hem kendi özelliklerini, hem diğer sporcuları, hem de içinde bulundukları arazinin özelliklerini dikkate alarak en doğru kararı en kısa süre içinde vermeleri, bir başka ifade ile atletik kapasitelerine ek olarak mutlaka zihin yeteneklerini kullanmaları gerekmektedir.

Araçlar:
Harita: Oryantiring haritası, topografik haritanın üzerine bitki örtüsü, kayalar, küçük çukur ve tümsekler, kuru dere ve sel yatakları, su kanalları, elektrik telleri, evler vb. unsurların işaretlenmesiyle oluşturulur. Ölçek genellikle 1:5.000 – 1:25.000 aralığında olur. Eşyükselti eğrileri, arazideki ayrıntıların görülmesine imkân verecek şekilde 5 ila 25 metre sıklığında çizilir. Harita, yarışmayı düzenleyenler tarafından hazırlanarak sporculara yarışma öncesinde verilir.
Kontrol kartı: Kontrol noktalarına gittiklerini kanıtlamaları için sporculara yarışma öncesinde verilir. Yarışmacılar kontrol noktalarındaki vizeleri kartlarına basarlar. Pusula: Haritanın doğru yorumlanması ve kerteriz alma amacıyla yaygın olarak kullanılmakla birlikte zorunlu değildir. Gerek tecrübeli gerekse acemi sprocuların sadece harita ile oryantiring yapması mümkündür. Arazi koşullarına uygun kıyafetlerde giyilmesi gereklidir.

Ülkemizde birde federasyonu mevcuttur. Web adresi: http://www.oryantiring.org.tr/
Koşu En yaygın oryantiring branşıdır. Yürüyerek veya koşarak yapılabilir. Ayrıca dağ bisikleti, kayak, patika, dağ aşma, gece oryantiringi gibi türleride mevcuttur...









Editör: Vitrin Haber