Özellikle düşük rakımlardaki kızılçam ve karaçam ormanları başta olmak üzere iğne yapraklı türlerde yayılış gösteren Çamkese böceği (Thaumetopoea pityocampa) kış aylarının kurak ve sıcak gitmesiyle birlikte Kastamonu ve Sinop illerinde yoğun şekilde görülmeye başladı. Bu durum üzerine bu zararlıya savaş açan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, biyolojik mücadele yöntemleriyle ormanları koruyor.

BÖLGEDE TARAMA YAPILDI
Ormanlarda yapılan tarama sonuçlarına göre Çamkese böceğinin Boyabat’ta bin 588 hektar, Ayancık’ta bin 861 hektar, Tosya’da bin 60 hektar, Durağan’da 800 hektar, Hanönü’nde 600 hektar, Türkeli’de 475 hektar, Cide’de 176 hektar ve İnebolu’da 111 hektar olmak üzere toplam 6 bin 671 hektar alana zarar verdiği tespit edildi.

BİYOLOJİK MÜCADELE YAPILIYOR
Bu zararlıya karşı hemen harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise ormanlara zarar vermeyen mekanik, biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri ile mücadelesini başlattı. Bu mücadelede kesinlikle zararlı kimyasal mücadele yöntemi kullanılmıyor.
Mekanik mücadele kapsamında çamkese böceği olan ormanlarda keseler toplatılıp imha ediliyor, biyolojik mücadele kapsamında ise adacıklar oluşturuluyor. Çamkese böceğinin yırtıcısı olan phrix caudata, çamkese böceği tırtıllarıyla beslenmesini sağlayacak şekilde adacıklara konuluyor. Diğer yandan bu zararlıyı kendine çeken bir koku ile tuzağa düşüren feromon tuzakları da biyoteknik mücadele kapsamında uygulanıyor.

ÇAM KESE BÖCEĞİ AĞAÇLARIN SAĞLIKLI BÜYÜMESİNİ ENGELLİYOR
Çam kese böceklerinin bahar ayının gelmesi ile birlikte hareketlendiğini ve ağaçlara zarar vermeye başladığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Bu böcekler ağaçların sağlıklı bir şekilde büyümesine engel oluyor. Bu böceklerle genellikle biyolojik olarak mücadele ediyoruz. Ama bazen laboratuvarlarda yem olarak kullanmak için mekanik mücadele ile de bunlar toplanabiliyor” diye konuştu.

Bu zararlılara karşı mücadelenin hız kesmeden devam edeceğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Kastamonu ve Sinop’taki mücadelemiz de bundan sonra hızlanarak devam edecek” dedi.
 
Editör: Vitrin Haber