Saraçoğulları, yaptığı açıklamada, üç hafta önce meydana gelen sel baskınında Dikmen ve Durağan, kısmen de Gerze ilçelerinde büyük hasar meydana geldiğini belirterek, kurum olarak ilk günden itibaren çiftçinin yanında olduklarını hatırlattı. 

Durağan'da özellikle hayvan ölümlerinin olduğu hasarlara sabah saatlerinde 5 ekiple müdahale ettiklerini, ölü hayvanların gömülmesi dahil hasar tespitlerini kayıt altına aldıklarını, Dikmen ilçesindeki bir köyün dışında hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını belirten Saraçoğulları, açıklamasına şöyle devam etti: "Meydana gelen sağanak yağış ve sel baskınında Dikmen, Durağan kısmen de Gerze İlçelerimizde büyük hasar meydana gelmiştir. İl Müdürlüğü olarak ilk günden itibaren sahadaydık. Durağan ilçemizde basında da yer alan, özellikle hayvan ölümlerinin olduğu hasarlara sabah 9 00 itibariyle  5 ekiple müdahale ettik. Ölü hayvanların gömülmesi dahil hasar tespitlerini kayıt altına aldık.  Durağan ilçemizde 79 büyükbaş ve 91 adet küçükbaş hayvan kaybı yaşandı. Dikmen İlçemizdeki bir köyün dışında hasar tespit çalışmaları şu an itibariyle tamamlanmış ve 17 büyükbaş hayvan ölümü tepit edildi.
Ardından meydana gelen 05/07/2012 tarihindeki ikinci sel baskınında Ayancık ve Türkeli İlçelerimizde hasar meydana geldi. Hasar tespit çalışmalarında Ayancık İlçemizde; 6 adet büyükbaş, 15 adet küçükbaş hayvan ölmüş ve 101 dekar arazi zarar görmüştür. Türkeli ilçemizde 3 büyükbaş ölümü ve  289 dekar tarım alanı zarar görmüştür.

Yaşadığımız bu felaket çiftçilerimizi ciddi şekilde etkilemiş ve özellikle Durağan ve Dikmen İlçelerimizdeki ahırlarda çok sayıda hayvan kaybına sebep olmuştur. Bizim de maruz kaldığımız sel felaketi 21/06/2005 tarihli ve 25852 sayılı resmi gazete de yayınlanan “ Tarım Sigortaları Kanunu ile teminat altına alınan zararlardandır. İl genelindeki sigorta poliçe sayısının  TARSİM’den 1474 olduğu bilgisini aldık. Sigorta kapsamına alınmış risklerle ilgili tarım sigortaları kanunu dışında devlet yardımını düzenleyen herhangi bir mevzuat bulunmamaktadır. Kurum olarak biz her ihtimale karşı tüm tespitlerimizi yaparak yasal olarak kayıt altına  almaktayız"

Tarım sigortalarının önemine değinen İl Müdürü Erol Saraçoğulları; İlimiz genelinde sigorta yaptıran çiftçi sayısının düşük olduğunu hatırlatarak, afete maruz kalan çiftçilerimizden tespitlerimiz esnasında sadece 1 kişi sigorta poliçesi yaptırdığını tespit ettik. Bu durum bizi oldukça üzdü. Tarım Sigortaları kanunun önemini çifçimiz çok iyi bilmelidir ki üreticilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için mutlaka her yıl ürünlerini ve hayvanlarını sigorta yaptırmaları menfaatlerine olacaktır. Sigorta yaptıran tüm üreticilerimizin primlerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu çiftçimiz için çok büyük bir kolaylıktır. Sigorta yaptıracak üreticilerimiz ilk olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerine başvuruda bulunularak tarımsal ve hayvansal varlıklarına ait bilgileri (ÇKS ve TÜRKVET kayıtları) güncellemelerini yaptırmaları ardından sigorta acentelerine gitmeleri ve poliçelerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir" dedi.

Sel sonrası yaraların sarılması konusunda görev alanlara da teşekkür eden Sinop İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol Saraçoğulları açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı: "ilk günden itibaren çalışmalarımızda bize destek olan sayın Valimiz Dr Ahmet Cengiz ile Eski AFAD Başkanı olan Sinop Milletvekilimiz Mehmet Ersoy’a ve tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim. Allah bize böyle afetler yaşatmasın. Afet riskine karşı ancak Tarımsal sigorta yaptırarak tedbir alabiliriz”  

Editör: Vitrin Haber