Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz, son yıllarda inşaat sayısındaki artışa karşılık inşaat alanlarının inşaatı yapan ve çalışanlarının keyfine terk edilmiş durumda olduğunu belirtti. 

SİNOP SAKARYA CADDESİNDEN İBARET DEĞİLDİR!
Sakarya caddesinde devam eden düzenleme çalışmaları nedeniyle Belediyenin tüm yoğunluğunu bu cadde üzerine verdiğini ifade eden Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz, Sinop’un Sakarya Caddesinden ibaret olmadığını bu yüzden şehrin diğer kısımlarına da gereken özenin gösterilmesi gerektiğini söyledi. Oğuz; “Hazır betonla çimento torbalarının etrafa yayılmasından kurtulduğumuzu düşünürken, denetimsizlik nedeniyle diğer bütün inşaat malzemelerin, malzeme ambalajlarının korkunç biçimde inşaat çevresine atıldığı, rüzgarla etrafa yayıldığı ve mahallelerin çöplük gibi göründüğü gerçeği ile karşılaştık. İlimiz Merkez Sakarya Caddesindeki uygulamalar özellikle dükkan, mağaza pencere üzerinde tek renk ve benzer tipte güneşlik yapılması caddenin görünümüne olumlu katkıda bulunmakta ve memnuniyetle karşılanmaktadır. Ancak Sinop Sakarya caddesinden ibaret değildir” dedi. 

SİNOP HALKININ TEMİZ VE SAĞLIKLI BİR ÇEVREDE YAŞAMA HAKKI ÖNEMLİDİR 
Gerekli önlemler alınmazsa Sinop’un büyük bir çevresel kirliliğe gideceğine vurgu yapan Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz, Sinop halkının temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Oğuz; “Sinop’a gelen misafirlerimizin diğer alanları görmesi, mahalle içinde pansiyonda kalması kaçınılmazdır. Son yıllarda çoğumuzun ziyaretçilerden işittiği Sinop temiz bir kent değil sözü, bu gidişle hepimizi üzecek boyuta yükselecektir. Doğal olarak Sinop halkının temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı ise daha da önemlidir” diye konuştu.

GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMASI ORTAK BEKLENTİMİZDİR

Oluşan çevre kirliliğinin sadece görüntü değil sağlık açısından da büyük risk taşıdığına dikkat çeken Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz, bu anlamda gerekli önlemlerin alınmasının ortak beklentileri olduğunu söyledi. Oğuz; “Belediye Başkanlığından edinilen bilgiye göre inşaatı yapan ilgili müteahhit 3194 sayılı İmar Yasasının 30. maddesine göre iskan talebinde bulunduğu zaman inşaat atıkları hususunda çalışma yapmazsa iskan ruhsatı verilmeyecekmiş. Burada önemli bir husus atlanmaktadır. İnşaatlar iskan aşamasına gelene kadar, inşaat süreleri, kooperatif inşaatlarının süreleri ve başlayan inşaat sayıları düşünüldüğünde mahalleler yıllarca çöplük görünümünden kurtulamayacaktır. Kent sakinleri sağlıksız ve görüntü kirliliği içinde yaşama mecburiyetinde kaldığı gibi çocuklarımız etrafa savrulmuş naylon, inşaat artıkları ve ambalaj malzemeleriyle birlikte büyüyerek yaşanılan çevrenin nasıl kullanılacağı konusunda olumsuz davranışlar geliştireceklerdir. Bu durum karşısında, “nasıl diyebiliriz elindeki peçeteyi yere atma!” Çağdaş bir şehrin nasıl olacağını öğretmekte zorlanmaz mıyız? Belediye hizmet alanları sadece imar yasası ile sınırlı olmadığı gibi ilimizde tek bir cadde ile sınırlı değildir. İnşaat yapanların inşaat artıklarıyla ve hafriyatlarıyla çevreyi kirletmelerinin önlenmesi, artık ve ambalaj malzemelerinin sık aralıklarla etrafa saçılmadan kaldırılması, mahallerin çöplük görünümünden kurtulması için gerekli önlemlerin alınması ortak beklentimizdir” dedi.
Editör: Vitrin Haber