Zeyrek, Ankara Sanayi Odasının (ASO) "Nükleer Endüstride Yerli Katkı Projesi" kapsamında düzenlediği eğitimde, "Nükleer Güç Santrallerinde Yerlileştirme" başlıklı bir sunum yaptı.

Türkiye'de halen elektrikte kapasite fazlası olduğunu belirten Zeyrek, şunları söyledi: "Bugünden yarına elektriğe ihtiyacımız yok. Sinop projesi, yerli sanayicimize ufuklar açmak üzere başlatılmış bir projedir. Teknoloji transferi ve inovasyonu da kapsayıp imkan yaratmaya, istihdam oluşturmaya çalışıyoruz. Daha çok iş birliği yaparak, daha çok çalışmamız gerekmektedir. Hangi alanlarda iş birliği yapabiliriz konusunu çok net ortaya koymak istiyoruz. Biz EÜAŞ olarak verilen yetki sınırları içinde Türk sanayicisi için elimizden geleni yapıyoruz. Amacımız nükleeri kullanarak Türk sanayi ve sanayicisine çağ atlatmaktır."

YERLİLEŞTİRMENİN ŞARTLARI
Türkiye'de yerlileşme alanında faaliyet göstermek isteyen firmaların ISO 9001 ve ISO 14001 belgelerinin olması gerektiğini ifade eden Zeyrek, bu firmaların çalışan sayısının da 100'ün üzerine olması gerektiğini söyledi.

Zeyrek, sanayicilerin teknik kabiliyetlerini geliştirip, organizasyon büyüklüklerini derinleştirmeleri gerektiğini dile getirerek, "EÜAŞ olarak tüm çabamız masada Türk sanayicisine bir şeylerin kalmış olmasıdır. İnanıyorum el ele verirsek, birlikte çaba gösterirsek, gönlümüzdeki hedeflere ulaşmamak için hiç bir engel yoktur." dedi.

ASO Genel Sekreteri Doç. Dr. Yavuz Cabbar da Türk sanayicilerini nükleer teknolojiye hazırladıklarını belirterek, "Amacımız bu süreçte sadece yerli katkıyı artırmak değil, dünyada birçok ülkede devam eden nükleer projelerde de pay sahibi olmaktır. Firmalarımız, nükleerde yetkin hale gelerek sadece bu alanda değil sanayinin diğer alanlarında da zamanla üstünlük sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
 
Editör: Vitrin Haber